woensdag 14 december 2011

John McKnight: onze cultuur van competitie en waarom we onze buren niet kennen

John McKnight bespreekt het boek No Contest. The Case Against Competition van Alfie Kohn. Zie het bericht hieronder. Hij staat er bij stil hoeveel wij onze kinderen (en onszelf) aan een cultuur van competitie blootstellen. Overal is een prijs te winnen. En alles wat op zichzelf niet competitief is en leuk om te doen, veranderen we in een wedstrijd om wie de beste is. Koken is leuk om te doen, maar we veranderen het in een wedstrijd om wie de beste kok is. Dansen is leuk om te doen, maar we veranderen het in een wedstrijd om wie de beste amateur danser is. Een partner vinden, veranderen we in een wedstrijd wie er wordt uitgekozen. (En wie er wordt afgewezen.)

Het gevolg van deze winnen en verliezen-maatschappij is een diep geloof in de mythe dat competitie het beste in ons naar boven brengt. Het omgekeerde is het geval. Alfie Kohn laat empirisch zien dat mensen die samenwerken productiever zijn, meer leren, meer van het spel genieten, aangenamer zijn om mee om te gaan en betere relaties hebben met anderen.

McKnight voegt daar aan toe dat er voor iedereen een kant-en-klare en toegankelijke omgeving aanwezig is die ons en onze kinderen kan introduceren in een leven van samenwerking. Dat is voor iedereen de buurt waarin hij of zij woont. En als we ons realiseren dat we onze buren niet kennen, dan wordt duidelijk dat de meest voor de hand liggende plek om samen te werken in ons leven ontbreekt.

In hoeverre komt dat doordat we in ons leven zo voortdurend worden blootgesteld aan die cultuur van competitie?
Posts: How to Teach Children to Lose by Winning (12-06-2011) - Abundant Community:

'via Blog this'

Geen opmerkingen: