Als jouw statuscompetitiepatroon geactiveerd wordt, als het je waarneming, voelen, denken en handelen overneemt, dan zie je de wereld als onveilig. Je staat open voor informatie over het bestaan van vijanden, die jouw leven bedreigen. In die toestand is je sociale betrokkenheidssysteem van het gemeenschapspatroon onderdrukt. In plaats daarvan reageer je, afhankelijk van de omstandigheden en je geschiedenis, met vechten, vluchten of immobilisatie.
Voor de foute leiders waar we nu in de dagelijkse actualiteit mee te maken hebben, geldt dat ze zich onveilig voelen, met een gemeenschappelijke kern, maar verder elk op hun eigen manier.
De foute leider Poetin voelt zich onveilig omdat hij zijn veiligheid verbonden acht met het bestaan van een machtige Russische natie die een leidende rol speelt op het wereldtoneel. Die machtige natie, die als de Sovjet-Unie tot 1989 bestond, dient opnieuw te worden gevestigd. Iedereen die dat tegenhoudt, die daar niet aan wil meewerken, is een vijand en dient te worden bestreden. En zo nodig met militair geweld te worden onderdrukt en gedwongen om in Groot-Rusland terug te keren. Oekraïners die een eigen natie willen, zijn vijanden die dienen te worden vernietigd als ze daarin volharden. Hij heeft Oekraïense kinderen uit de bezette gebieden naar Rusland laten deporteren om ze daar te "russificeren". Voor zijn alleenheerschappij, die hij persoonlijk nodig heeft om zich veilig te voelen, heeft hij de instemming van het Russische volk nodig. Die niet anders te verkrijgen is dan door beheersing van de media, desinformatie, propaganda en intimidatie. Hij heeft voortduring van de oorlogstoestand nodig om arrestatie en veroordeling door het Internationale Gerechtshof in Den Haag te voorkomen.
De foute leider Donald Trump voelt zich onveilig zolang niet iedereen hem bewondert en zijn alleenheerschappij accepteert. Hij is wraakzuchtig ten opzichte van zijn persoonlijke vijanden. Of hij immigranten wel of niet echt ziet als zijn vijanden is de vraag. In ieder geval heeft hij hen als vijanden nodig om zijn aanhang te mobiliseren. Door hen als "criminelen", zonder enige vorm van proces, op te pakken en te deporteren, laat hij zijn aanhang zien hoe hij hun beschermer en redder in nood is. Verder zijn natuurlijk de nog onafhankelijke rechterlijke macht en iedereen die de democratie in stand wil houden, zijn vijanden, want ze beperken zijn handelingsvrijheid. Er nog van afgezien dat hij al wegens misdrijven is veroordeeld en hij het presidentschap nodig heeft om uit de gevangenis te blijven.
De foute leider Bibi Netanyahu heeft het voor zijn persoonlijke veiligheid nodig om in Israël aan de macht te blijven. Hij moet zich verdedigen tegen aanklachten wegens corruptie en zelfverrijking. Voor het aan de macht blijven heeft hij een oorlogstoestand nodig, die hij alleen maar in stand kan houden door het als noodzakelijk te presenteren dat Hamas volledig moet worden uitgeschakeld. Ook als daar de volledige vernietiging van het Palestijnse volk voor nodig is. Het Internationale Gerechtshof heeft tegen hem wegens het plegen van genocide een arrestatiebevel uitgevaardigd.
Voor foute leiders komt er altijd onvermijdelijk de nederlaag. Hun handelen is gericht op het zo lang mogelijk uitstellen daarvan.
Die nederlaag wordt dichterbij gebracht door het handelen van iedereen bij wie het gemeenschapspatroon geactiveerd is en die uit morele verontwaardiging tegen de foute leider ten strijde trekt. In Rusland krijgt die morele verontwaardiging nog maar weinig kans, door de greep die Poetin heeft over de nieuwsvoorziening. In de Verenigde Staten begint de massale tegenstand tegen Trump en zijn ondersteuners op gang te komen.
Ook in Israël gaan tegenstanders van Netanyahu de straat op. Maar niet alleen daar. Internationaal groeit het verzet. Vandaag protesteren zo'n 100.000 mensen in Den Haag tegen het terughoudende beleid van de Nederlandse regering ten opzichte van de genocide door de Netanyahu-regering. We zien hoe sterk de morele verontwaardiging kan zijn die voortkomt uit de activering van het gemeenschapspatroon bij velen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten