woensdag 30 januari 2013

Gelukkiger door real-life vrienden, niet door on-line vrienden - Gezondheid en sociale omgeving (21)

Dat mensen sociale dieren zijn, blijkt er onder meer uit dat ze gelukkiger, tevredener en gezonder zijn als ze een gunstiger sociale omgeving hebben. En een gunstige sociale omgeving heb je als regelmatig contacten hebt met vertrouwde anderen, zoals met familie en vrienden. In een serie berichten heb ik daar aandacht aan besteed, waarvan dit bericht het eerste was. Je vindt die serie, samen met andere berichten, achter het label gezondheid.

Een vraag die daar enkele keren terug komt, is of echte vriendschappen vervangbaar zijn door bijvoorbeeld imaginaire vrienden, huisdieren of televisiepersoonlijkheden. Maar omdat wij tegenwoordig veel tijd online doorbrengen, kun je je ook afvragen of het aantal online vrienden dat je hebt, ook bijdraagt aan je geluk, tevredenheid of gezondheid.

Uit het net verschenen onderzoek Comparing the happiness effects of real and online friends van John F. Helliwell en Haifang Huang blijkt dat dat niet het geval is. Terwijl het aantal real-life vrienden het geluk en de tevredenheid met het leven verhoogt, is dat verband niet aanwezig met het aantal online vrienden dat mensen hebben. Eerder zijn er (zwakke) aanwijzingen dat het verband negatief is: hoe meer online vrienden mensen aangeven te hebben, hoe minder gelukkig en tevreden ze zijn.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit sluit goed aan bij iets wat ik (terecht of onterecht) zie gebeuren. Ik had gedacht dat het onderwijs (hoger onderwijs) zich naar het internet zou gaan verplaatsen. De laatste maanden krijg ik echter het idee dat studenten 'school' (ik noem het bewust school en niet 'opleiding') in snel toenemende mate ervaren als een van de verminderende plaatsen waar ze buitenshuis nog andere mensen zien, in levende lijve. Uitgaan en verenigingsleven schijnt minder te worden. Waardoor ze 'school' belangrijker gaan vinden. Wellicht dat dus het omgekeerde gaat gebeuren van wat ik (en velen) hadden gedacht. Het internet zou het aanwezig zijn op school wel eens belangrijker kunnen gaan maken, voor studenten, in plaats van andersom.
Merijn Knibbe

Henk de Vos zei

Dat zou wel eens kunnen kloppen. De laatste jaren dat ik in Groningen colleges gaf (tot 2010) viel mij ook op dat studenten het over 'school' gingen hebben als ze onze behuizing aan de Grote Rozenstraat bedoelden. Het leek alsof ze er iets knus' en vertrouwds van wilden maken. Misschien speelt een rol dat online-contacten heel lage kosten hebben (net als de televisie aanzetten), maar ook heel lage opbrengsten. Er komt dan een moment dat je wel op je fiets wilt stappen, voor de contacten in levende lijve.