zaterdag 26 januari 2013

Muziek voor de zondagochtend - BEETHOVEN, Trio in B flat major for Piano, Violin, Violoncello Op.97 "Er...

Beethoven componeerde dit Aartshertogtrio (op. 97) in 1810-1811 voor aartshertog Rudolph, zijn voornaamste sponsor-mecenas. En een van zijn leerlingen. Maar pas na de mega-verkoop van de" lawaaipartituur" van Wellingtons Sieg in 1816 verscheen het in druk, samen met het Strijkkwartet op. 95 en de Vioolsonate op. 96. Ik ontleen dit aan Jan Caeyers' Beethovenbiografie. Caeyers schrijft er over:
Het is tekenend dat deze belangrijke en hoogst geraffineerde kamermuziekwerken vele jaren moesten liggen wachten tot de uitgever door de megaverkoop van een lawaaipartituur voldoende financiële armslag had gekregen om de verliezen te kunnen opvangen die ze gegarandeerd veroorzaakten.
Het werd voor het eerst uitgevoerd in 1814 met Beethoven zelf aan de piano. Maar door zijn toenemende doofheid was dat geen succes. De violist en componist Louis Spohr was er bij en schreef er over:
In forte passages beukte hij zo hard op de toetsen dat de snaren kletterden en piano speelde hij zo zacht dat hele groepen van noten wegvielen.
Het zou zijn laatste optreden als pianist worden.

De uitvoering hieronder is die van het Wiener Klavier Trio. (Ook interessant is deze uitvoering door het beroemde Beaux Arts Trio, zonder beeld, maar wel met analyse van de opbouw van de partituur.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten