Ik neem aan dat dit document op tafel komt te liggen bij de partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.
Opvallend is dat Teulings hier de wenselijkheid van tijdelijke stimulering van de economie geheel onbesproken laat.
Maar zie daarover ook de Engelse econoom en hoogleraar aan de Universiteit van Oxford Simon Wren-Lewis, die wijst op dit eerdere artikel van Teulings en Pisany-Ferri. Waarin die er voor pleiten dat zeker landen als Nederland niet gebonden zouden moeten zijn aan de Europese begrotingsregels. Je leest daarin:
De aandacht is recentelijk gevestigd op de negatieve effecten van excessief lenen (door overheden). Echter, in deze tijd van het terugbrengen van schulden door de private sector, zouden de positieve effecten daarvan ook in de beschouwing moeten worden betrokken.Dat komt neer op een pleidooi voor tijdelijke stimulering van de economie. Het lijkt me wenselijk dat ook dit artikel bij de onderhandelaars op tafel komt te liggen. Stof tot nadenken en herbezinning.
Fiscal consolidation and reforms: Substitutes, not complements | vox
3 opmerkingen:
Ik neem aan dat de heer De Vos tevreden is met het artikel van Teulings. De Vos bestookt ons nu al zeer lang met eenzijdige berichten over lieden die menen niet te moeten bezuinigen maar juist stimuleren. Tekorten wegwerken doen we later wel (dus nooit) Is het niet wijzer om meerdere zienswijzen te plaatsen op dit blog en dan conclusies te trekken. Dit is toch een wetenschapsblog??? Geen propaganda site!
Als ik een betoog onder ogen zou krijgen waarin met kracht van evidentie wordt verdedigd dat bezuinigen in een recessie een goed ding is, dan zou ik er op dit blog meteen melding van maken.
Bezuinigen tijdens een recessie is in essentie natuurlijk niet goed, maar..... het moet wel!!
Uw theorie gaat alleen maar op wanneer de overheid in het verleden een mooie reserve had opgebouwd waaruit ze nu zouden kunnen putten, met andere woorden de ware Keynesiaanse theorie.
De werkelijkheid is echter anders: Overheden in Europa en in de VS hebben in de laatste 35 jaar de schulden alleen maar op laten lopen, evenals de private sector.Zo is de opgebouwde welvaart gedeeltelijk gekocht. Dat gaat heel lang goed totdat de bom barst, en die tijd is nu gekomen. We moeten in welvaart terug door onze schulden af te betalen.Pas dan kunnen we weer opnieuw beginnen en gaan we waarschijnlijk weer dezelfde fouten maken.
Is er nou geen een econoom of politicus die dat durft te vertellen? Of komt dat omdat ze dan erbij moeten vertellen dat ze het in het verleden verkeerd hebben gezien?
Een reactie posten