maandag 3 september 2012

De ECB moet doen wat ze moet doen - Shareholders Unite

Deze week zal duidelijk worden wat de Europese Centrale bank gaat doen om - eindelijk - de eurocrisis uit de wereld te helpen. En zal duidelijk worden of het genoeg is. Shareholders Unite, een website van anonieme Amsterdamse emeritus-hoogleraren (waarom eigenlijk anoniem?), voorspelt dat de ECB zal doen wat ze moet doen. En dat is de negatieve spiraal doorbreken waarin Spanje terecht is gekomen. Dus door op te treden als een normale bank, dus als lender of last resort.

De analyse berust geheel op het paper van Paul de Grauwe waar ik al verschillende malen over heb bericht (zie o.a. hier en  hier). Shareholders Unite noemt dit paper één van de belangrijkste publicaties over de eurocrisis. Zoals bekend laat De Grauwe er in zien dat de problemen van de probleemlanden zoals Spanje niet zijn ontstaan door te hoge overheidstekorten. Maar doordat Spanje blootstaat aan het gedrag van de financiële markten die zich zorgen maken over het ontbreken van een normale centrale bank die in tijden van crisis bijspringt. Daardoor is Spanje in een negatieve spiraal terechtgekomen, die de rentes op de staatsobligaties doet oplopen (en die van Duitsland en Nederland dalen) en het geld uit het land doet verdwijnen.

Dat de oorzaak van de problemen hierin gelegen is, wordt overduidelijk als je Spanje met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk vergelijkt. Toen de problemen begonnen, stonden beide landen er economisch gezien even goed voor. Maar de rentes voor Engeland daalden alleen maar en de rentes voor Spanje stegen. Daar is geen andere verklaring voor dat Spanje lid is van een onvolledige muntunie en Engeland een normale centrale bank achter zich heeft staan. Shareholders Unite:
Dat is waarom de ECB zich achter de Spaanse schuld moet opstellen. Het is de enige instelling die de negatieve spiraal kan doorbreken. Er is eenvoudig geen andere weg.
Why The ECB Got To Do What It's Got To Do - Seeking Alpha:

'via Blog this'

Geen opmerkingen: