zaterdag 13 juli 2013

De vervreemde mantelzorgers - Mantelzorgers mishandelen uit stress - TROUW

Trouw schrijft dat ouderenmishandeling toeneemt doordat mantelzorgers steeds vaker overbelast raken. Zie de link onderaan. En lees ook eens de vele reacties op dat bericht.

Ouderenombudsman Jan Romme zegt dat iedereen ontzettend zijn best doet, maar dat de regering op de "jonge ouderen" een steeds groter beroep doet. Die moeten niet alleen voor hun kleinkinderen zorgen, omdat de kinderopvang onbetaalbaar is geworden, maar ook hun oude vader of moeder verzorgen, terwijl de dagopvang voor ouderen wordt afgebouwd. En ze moeten langer doorwerken en vrijwilligerswerk doen. Overbelaste mantelzorgers hebben last van slapeloosheid, tobben veel en hebben geen tijd meer voor werk of sociale activiteiten. Dat kan door onmacht en wanhoop leiden tot verwaarlozing en mishandeling.

Stress dus. Die eruit voortkomt dat wij een sterke zorgimpuls hebben, terwijl wij die zorg in onze huidige maatschappelijke omstandigheden en sociale omgeving nauwelijks nog met anderen kunnen delen. Anderen hebben om voor te zorgen ervaren we als een verrijking van het leven, behalve als we er helemaal alleen voor staan. En de kans daarop wordt bij kleinere en sociaal geïsoleerde gezinnen steeds groter. Dat is de tragiek van de vervreemding: De vervreemding van de overbelaste mantelzorger.

Mantelzorgers mishandelen uit stress - Gezondheid - TROUW:

'via Blog this'

1 opmerking:

  1. Aversie: Het begint gelijk al goed als er met nobel prijs winnaars geschermd wordt natuurlijk. Leidt psychologische visie op woningmarkt tot ander beleid Een rhetorische vraag?

    Informatief. Wordt er 'n beetje lacherig van, dat 'gepsychologiseer' bij het CPB. Hebben ze niets beters te doen? Het ontbreekt aan informatievoorziening?
    We hadden nog nooit 'n minister voor wonen, en waar houdt ie zich mee onledig? Huren verhogen en nieuwe subsidies bedenken om de huizenprijzen niet verder te laten dalen.
    Dus zit ie er de komende 2 jaar voor piet snot te doen alsof hij er iets van begrijpt of op z'n minst door de indruk te wekken dat hij in het belang van het volk bezig de boel voor de gek aan het houden is. Alles om een bankprobleem te verhullen. Een probleem met de gesubsidieerde medemens die. De nationale hypotheekgarantie is een klucht. De staat geeft er blijk van dat zij of haar burgers zowiezo garant staan voor de schulden. Alleen moet nu ook iedereen die er op generlei wijze van profiteerde mede de rekening voor hen die dat wel deden betalen. Daar is Blok voor. Hij kan goed rimpels maken. En 't CPB? pfff

    BeantwoordenVerwijderen