We weten dat gezondheidsproblemen sociale oorzaken kunnen hebben. Het langdurig verkeren in een ongunstige sociale omgeving, gekenmerkt door eenzaamheid of statuscompetitie, kan type 2 allostatische overbelasting teweeg brengen met op den duur negatieve gezondheidseffecten.
Er is nu een nieuwe aanwijzing bijgekomen voor het vermoeden dat zulke ongunstige sociale omgevingen via gevoelens van angst en onveiligheid hun negatieve uitwerking hebben. En dat die uitwerking er uit bestaat dat het immuunsysteem wordt aangetast, waardoor er meer ontstekingen optreden.
Belgische onderzoekers zagen hun kans schoon toen in 2010 in een deel van de provincie Antwerpen het drinkwater besmet raakte. Waardoor er onder de bevolking op grote schaal maag-darmproblemen uitbraken. Patiënten die daar mee te maken kregen, werden een jaar lang gevolgd. Zie Anxiety increases the risk of gastrointestinal infection and long-term complications en Psychological comorbidity increases the risk for postinfectious IBS partly by enhanced susceptibility to develop infectious gastroenteritis (betaalpoort).
Het bleek toen dat degenen die voorafgaand aan de besmetting meer last hadden van angstgevoelens en van depressie, zwaarder getroffen werden door maag-darmontstekingen. Ook hadden ze een grotere kans op het ontwikkelen van het Prikkelbare Darm Syndroom. En dat bleek er aan te liggen dat het immuunsysteem slechter functioneerde.
Omdat we ook denken te weten dat angststoornissen en andere psychische problemen oprukken (zie De toename van psychische problemen is een echte toename, niet alleen maar een toename van diagnoses en volg de links daarin), ga je er natuurlijk aan denken hoeveel van de toename van de kosten van de gezondheidszorg te verklaren valt uit het ongunstiger worden van onze sociale omgevingen. Dus uit de toename van de stress van eenzaamheid en statuscompetitie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten