Krijgen we de Duitsers terug in het hok? Ik bedoel natuurlijk niet alle Duitsers, maar de leden van de politiek-economische elite die met hun wereldvreemde ordo-liberale leerstellingen het Europese eenwordingsproject om zeep helpen en daarbij grote economische schade en menselijke ellende hebben veroorzaakt. Het verbaast dat ze zo halsstarrig aan die leerstellingen blijven vasthouden en ze zo ongeremd aan andere landen willen opdringen. Evenals dat het verbaast dat die andere landen tot nog toe zo weinig weerwerk hebben geboden. Lees nog eens Wat het meest blijft verbazen: het eurozoneschandaal.
Maar er zijn twee ontwikkelingen aan de gang die doen hopen dat "we" de Duitsers, enigszins oneerbiedig gezegd, ik geef het toe, terug in het hok krijgen.
De eerste is natuurlijk de ontwikkeling die in gang is gezet met de uitkomst van de verkiezingen in Griekenland. De nieuwe Griekse regering lijkt niet te willen buigen voor het vooral door Duitsland geëiste bezuinigingsdictaat. Waarschijnlijk zal Merkel terugdeinzen voor een Grexit en dan moet ze dus door de bocht. Als dat gebeurt, dan hebben de Griekse kiezers de aanzet gegeven tot een terugkeer van het gezonde verstand in Europa. Misschien krijgen we nog deze week duidelijkheid daarover.
De tweede ontwikkeling is dat vandaag het Europese Hof van Justitie te Luxemburg heeft besloten dat de Europese Centrale Bank volgens de huidige regelingen een normale centrale bank is. Dat wil zeggen, dat ze bevoegd is om op secundaire markten staatsobligaties op te kopen, omdat zulks valt onder het reguliere monetaire beleid. Anders gezegd, Draghi krijgt gelijk van het Hof met zijn Whatever it takes - speech op 26 juli 2012.
Dat is een belangrijke uitspraak van het Hof, omdat een muntunie zonder een centrale bank met een functie als lener in laatste instantie niet kan functioneren. Zie nog eens mijn bericht Europese Hof van Justitie: ECB mag echte centrale bank zijn. Maar moet wel uit de Troika. De onduidelijkheid die daarover tot nu toe bestond, was een fatale weeffout in de regeling van de muntunie. Hij was de oorzaak van het sterke uiteenlopen van de rentes op staatsobligaties tussen de perifere landen en de kernlanden (Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk). Waardoor de problemen na de crisis van 2008 alleen maar verergerden, overigens zodanig dat die kernlanden daarvan profiteerden. Het was Paul de Grauwe die de eer toekomt als eerste op deze weeffout te hebben gewezen. Zie Oplossing eurocrisis vereist (nog steeds) een echte Europese Centrale Bank - Paul de Grauwe.
Dat het Europese Hof dit besluit heeft genomen, is eigenlijk geen verrassing meer, omdat het advies van de Advocaat-Generaal van het Hof op 14 januari van dit jaar al in deze richting wees. Maar het is wel interessant hoe de Duitsers nu zullen reageren. Want het Duitse constitutionele Hof in Karlsruhe heeft eerder uitgesproken dat dat opkoopprogramma van de ECB in strijd zou zijn met de Duitse grondwet. Het Europese Hof wijst die redenering af en stelt dat Karlsruhe zich aan Luxemburg dient te onderwerpen.
Anders gezegd, de Duitsers moeten terug in het hok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten