vrijdag 19 juni 2015

Afname werkloosheid in perspectief (drie grafieken)

Het CBS twitterde gisteren dit plaatje waarop je ziet dat de werkloosheid voor mannen en vrouwen aardig aan het afnemen is.

Permalink voor ingesloten afbeelding
Maar hoe groot is die afname nu eigenlijk? Doordat de verticale as niet bij nul begint, lijkt hij op het oog behoorlijk groot. Want als je alleen maar door je oogharen kijkt, denk je misschien dat de verticale as bij nul begint. Dus ik twitterde naar het CBS met de vraag waarom ze die as niet gewoon bij nul laten beginnen. Omdat dat een beter perspectief geeft. En ik kreeg dit plaatje terug:

Permalink voor ingesloten afbeelding
Dat maakt al meteen duidelijk dat die afname op het totaal heel wat minder voorstelt dan je misschien eerst dacht.

Maar ik vroeg me ook af hoe het perspectief wordt als je de horizontale as laat beginnen in 2008, bij de aanvang van de crisis. Wat stelt de huidige afname voor vergeleken met de toename die we na 2008 beleefd hebben? Desgevraagd kreeg ik een link opgestuurd naar dit plaatje dat ik hieronder kopieer uit Statline, maar dat door een of andere oorzaak de neiging heeft om weer te verdwijnen. Daarom voor de zekerheid hier ook de link naar de pagina van Statline, waar je links het vakje voor de grafiek kunt aanklikken..
Nu begint de horizontale as in januari 2008. Helaas begint de verticale as nu weer niet bij nul, maar bij 2 procent. Maar goed, als je nu kijkt, dan valt het echt tegen wat er, na januari 2014, aan afname is geweest. Als dat in dezelfde lijn doorgaat, hoe lang zal het dan wel niet duren voor we weer terug zijn bij begin 2008? Met percentages van rond de 3 voor mannen en rond 4,5 voor vrouwen? Vergelijk voor de aardigheid nog even met het eerste plaatje.

Echt goed ziet dat er nog lang niet uit. Dat idee dat je met snel en veel bezuinigen de economie gauw weer aan de praat krijgt, hm, dat lijkt niet te kloppen. Niet alleen is de werkloosheid wel erg lang blijven oplopen, een snelle teruggang zien we al helemaal niet.

Maar dat is niet de boodschap die het CBS nu naar buiten wil brengen.
(Met dank aan het CBS.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten