vrijdag 16 oktober 2015

Over de oorsprong van de moraal

Twee dagen geleden gaf ik in Groningen voor sociologiestudenten, in de prachtige en toen geheel gevulde Gadourekzaal, een gastcollege over De oorsprong van de moraal. Kunnen we de tien geboden missen? Volg de link naar de presentatie.

1 opmerking:

Anoniem zei

Yes!
Een absolute held van mij Frans De Waal (geweldige boeken en betaalbaar!), binnenkort weer even voor 'n lezing op 'n universiteit in Zuid Nederland geloof ik.
Ik ben zelf ook gek op dieren heb ze niet (vroeger bijen, maar nooit de honing gestolen) en eet ze niet vanaf ongeveer m'n zestiende. Dit ontroerende kind dat net komt kijken stelt vragen die zijn moeder tot tranen dwingen. Ondertussen is hij behalve filosofisch ook nog poëtisch en enigszins muzikaal in de weer. Zo ontroerend! Luiz Antonio - A argumentação para não comer polvo Goed gesprek!

Of deze, het verhaal van 'n jongetje die 'n kip die onderaan in de pikorde verkeert, niet geaccepteerd word door de rest, adopteert. Heeft er door zijn niet aflatende aandacht voor gezorgd dat hij nu wel geaccepteerd is door de rest van de kippen. Elke dag dat hij nu terugkomt van school volgt er 'n omhelzing. De hersenen van een erwt, 'n kip. Kippevel. Have you hugged your chicken today.

Nu ja, het hele bio-industrieel-gen-technologisch-complex heeft allemaal niets met empathie te maken waardoor er onder meer voedselschaarste onstaat of wilde dieren uitsterven in gebieden waar het tropisch regenwoud afgefakkeld, dan wel omgekapt wordt omdat onze fabrieksmatige gedomesticeerde dieren gevoed dienen te worden met de daarvoor in de plaats verbouwde diervoeders die eenmaal getransporteerd in ons broodje 'gezond' terecht te komen. Alsof het niet gedoemd is tot onze ondergang te leiden. We konden nog zoveel leren van dieren. En daarom neemt men 'n kat of 'n hond, wat eten die? Sorry voor de, toch nog mistroostige, afsluiting. Onverschilligheid, ik haat het.