vrijdag 18 oktober 2019

De toegenomen bestaansonzekerheid als oorzaak van toegenomen populisme - Meer aanwijzingen

Er zijn meer aanwijzingen dat de opkomst van het populisme meer verklaard wordt door de toename van (economische) bestaansonzekerheid dan dat hij een gevolg zou zijn van een toename van gevoelens van cultureel bedreigd zijn (door vreemdelingen, buitenlanders, immigranten, moslims).

Dat wil zeggen, meer aanwijzingen dat die toegenomen gevoelens van culturele bedreiging niet op zichzelf staan, maar zelf ook weer hun bron hebben in de toegenomen bestaansonzekerheid. Zie hier het vorige bericht dat op deze kwestie inging: Populisme verklaard door 'economie" of door "cultuur"? Niet of-of, maar en-en.

Het gaat om de studie The cosmopolitan-parochial divide: changing patterns of party and electoral competition in the Netherlands and beyond, waarin Catherine E. de Vries tot de conclusie komt dat het Nederlandse kiezersvolk niet alleen kan worden onderscheiden op een links-rechts dimensie, maar daarnaast ook op een dimensie van kosmopolitisch en parochiaal.

Kosmopolitisch slaat dan op een positievere houding tegenover open grenzen en immigranten en tegenover verdere Europese integratie, terwijl parochiaal slaat op de daaraan tegengestelde standpunten. Dat dit een andere dimensie is dan links - rechts, blijkt eruit dat de linkse SP en de rechts PVV op deze dimensie allebei parochiaal zijn. (Het Forum voor democratie ontbreekt, doordat de gebruikte data niet verder gaan dan tot 2014.)

Maar wie zijn die meer parochiale kiezers? Is dat gevoel van zich bedreigd voelen door invloeden van buitenaf een kwestie van een op zichzelf staande culturele behoudzucht?

Nee, geenszins, want Catherine de Vries kan laten zien dat die parochiale kiezers en degenen met meer parochiale standpunten meer last hadden gehad van de Grote Financiële Crisis, zich uitend in werkloosheid of werkloos geweest zijn en/of in een achteruitgang van het gezinsinkomen. Het is wel degelijk een toename van bestaansonzekerheid die maakt dat mensen meer parochiale, en dus meer populistische, standpunten gaan innemen. Bestaansonzekerheid brengt mensen ertoe om zich van de wereld af te sluiten en om beducht te zijn voor "het vreemde" en "het andere".

Volgens die neoliberale fantasiewereld die vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw om zich heen greep, waren er meer onzekerheden nodig om de economie te laten bloeien. De zekerheden van de verzorgingsstaat waren te ver doorgeslagen. Alles moest "dynamischer' en "flexibeler".

De werkelijke economische, sociale en politieke ontwikkelingen die daarmee in gang werden gezet, vandaag de dag resulterende in populisme, rechts-extremisme en bedreigingen van de democratie, laten zien wat die fantasiewereld zoal heeft voortgebracht.

Zie voor meer achtergrond ook nog eens het bericht Heeft de, politiek gemotiveerde, toename van bestaansonzekerheid de tegenstellingen aangewakkerd?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Correlatie of causaliteit? Zou het kunnen dat
‘gevoelens van cultureel bedreigd zijn (door vreemdelingen, buitenlanders, immigranten, moslims)’
en
‘toegenomen bestaansonzekerheid’
met elkaar te maken hebben? Zou het kunnen dat de mensen die last hebben van toegenomen bestaansonzekerheid ook de mensen zijn die meer in contact komen met vreemdelingen, buitenlanders, immigranten, moslims?

Wat is dan de oorzaak van het zich bedreigd voelen? De feitelijke ervaringen met vreemdelingen, buitenlanders, immigranten, moslims, óf de toegenomen bestaansonzekerheid?

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de feitelijke ervaringen met vreemdelingen, buitenlanders, immigranten, moslims een belangrijke rol spelen.

Henk de Vos zei

Ja, dat zou kunnen. Maar in het onderzoek is gecontroleerd voor factoren die (ook) zouden kunnen samenhangen met meer in contact komen met vreemdelingen etc. (arbeidsmarktpositie, opleidingsniveau, beroepsvaardigheden). Los daarvan: meer contact zou volgens de contacthypothese juist tot meer acceptatie van vreemdelingen etc. leiden. Zie Minder anti-immigrantensentiment door meer sociaal contact - Nieuwe aanwijzingen: https://toegepastesocialewetenschap.blogspot.com/2016/09/minder-anti-immigrantensentiment-door.html