dinsdag 27 november 2012

Een eerlijk verhaal over hoe je verblind was en dat begon in te zien - Bruce Bartlett en het Republikeinse rechts-extremisme

Gisteren las ik het fascinerende verhaal van Bruce Bartlett, die vertelt hoe hij als conservatieve Republikein steeds meer in de gaten kreeg hoe sinds de regering-Bush (G.W.) zijn partij zich van de wereld afsloot om zo steeds meer in een extremistische (anti-overheids)zeepbel ("epistemic closure") terecht te komen. Zie de link onderaan dit bericht. Hij blijkt een eerlijk en zelfstandig denkend mens te zijn en raakt er door in een intellectuele crisis. En hij begint o.a. in te zien dat Keynes, de grote boeman van de Republikeinen omdat hij belangrijke taken voor de overheid zag weggelegd,  in de jaren dertig van de vorige eeuw gelijk had en dat dat gelijk nu weer heel actueel is. Het is een lang verhaal, maar indringend van de eerste tot de laatste zin.

Vandaag schrijft ook Krugman er over. Zijn oordeel: Bruce Bartlett is een Mensch, dat wil zeggen iemand die de verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen, inclusief zijn fouten. Een helaas zeldzame deugd in het huidige Amerika, zeker in de politiek.
Update. En nog eens Paul Krugman.

Revenge of the Reality-Based Community | The American Conservative:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten