woensdag 21 december 2011

Lost de ECB de eurocrisis op? Vervolg

Der Spiegel gaat nu in op de nieuwe actie van de Europese Centrale Bank waar ik eerder over berichtte. Zie het bericht hieronder. Wat ik er van begrijp is dat deze actie dicht in de buurt komt van "geld drukken". Dus van het uitoefenen van die lender of last resort functie. Er worden ook al "experts" opgevoerd die voor inflatie waarschuwen. Maar het verschil lijkt te zijn dat de ECB zich afhankelijk maakt van banken. Die kunnen wel of niet beslissen om met hun goedkoop verworven geld de staatsobligaties van die "zwakke" eurozonelanden te kopen. Dat doen ze voorlopig wel, vandaar die dalende rentes. Maar die zekerheid die normaliter door een gewone centrale bank wordt verschaft, is er nog steeds niet.

Het lijkt er op dat de ECB, om het dogma van haar beperkte rol in stand te houden, nu een alternatief kiest dat ook al meteen vrees voor inflatie oproept (waarschijnlijk onterecht) èn niet een afdoende oplossing biedt. Het blijft verbazen.

Ook Tyler Cowen denkt dat het niet gaat werken.
Bankenhilfe der EZB: Draghis gefährlicher Geldzauber - SPIEGEL ONLINE - Nachrichten - Wirtschaft:

'via Blog this'

1 opmerking:

Anoniem zei

Nu bijna drie jaar geleden, ergens in januari of februari 2009, was er een interview met Onno Ruding op de Nederlandse t.v. Hoewel hij de noodzaak inzag van de maatregelen die destijds werden genomen door de Centrale Banken sprak hij wel zijn angst uit voor veel hogere inflatie - die er dus niet gekomen is. De 'kerninflatie' in de Europese Unie, zonder de invloed van (grotendeels in het buitenland bepaalde)energieprijzen en zonder alle BTW verhogingen bedraagt ongeveer 1,5%.

En wat de /ECB doet moet ten eerste tegen de achtergrond van landen als Griekenland worden gezien, waar de geldhoeveelheid ondertussen ongeveer 20% GEDAALD is. En ook in de hele EU ligt de geldgroei al drie jaar achtereen zwaar ONDER de norm van de ECB - en is deze groei ondertussen alweer sterk aan het afnemen (vooral door een vermindering van de hypothecaire kredietverlening, overigens.

En die laatste gegevens worden heel gewoon beschikbaar gemaakt door de ECB:

http://sdw.ecb.europa.eu/home.do?chart=t1.2

De geldhoeveelheid is dus niet aan het groeien - en deed de geldhoeveelheid dat maar, ten gevolge van de nieuwe acties. Maar het enige dat gebeurt is dat de reserves van de banken (gelukkig) toenemen, maar deze doen (helaas) niets met dit geld. De reserves van de banken horen, vanwege de laatste ontwikkeling overigens, NIET tot de geldhoeveelheid, omdat ze niet fungeren als betaalmiddel.

Het is ok geen "Geldzauber" - het is een heel gewone liquiditeitstransactie van de ECB, die aan het voorkomen is dat de hele bankensector in Zuid-Europa op zijn rug gaat (zie de gegevens over de geldhoeveelheid in Griekenland). Wel zorgelijk is dat de Italiaanse banken het onderpand (want dat moet er dus zijn...) voor deze leningen gecreerd blijken te hebben door snel geld aan elkaar te lenen en dat te salderen (ik leen jou 1000,-- en jij leent mij 1.000,--, dan bezitten we allebei een schuldenaar van 1.000,-- die we als onderpand kunnen gebruiken - precies het soort transacties dat mensen als Draghi en Monti in hun Goldman Sach-tijd zo goed in de vingers hadden). O ja, er is nu ook al een Spaanse minister aangesteld, die bij Lehmann heeft gewerkt.

Merijn Knibbe