zondag 25 december 2011

Joseph Stiglitz over de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten

Dit artikel van Joseph Stiglitz in Vanity Fair van mei van dit jaar moet nog mee op dit blog voor het jaar is verstreken. Zie de link onderaan dit bericht.

Een (door mij vertaald) citaat:

... een groot deel van de oorzaak dat we zo veel ongelijkheid hebben, is dat de top 1 procent dat zo wil. Het meest duidelijke voorbeeld is de belastingpolitiek. Het verlagen van de belastingtarieven op vermogenswinsten, een grote inkomstenbron voor de rijken, heeft de welvarendste Amerikanen vrijwel een gratis rit gegeven. ... Veel van de huidige ongelijkheid is het gevolg van manipulatie van het financiële systeem, mogelijk gemaakt door veranderingen in de regels die zijn gekocht en betaald door de financiële sector zelf - een van zijn beste investeringen.

En let op de laatste alinea:

De top 1 procent heeft de beste huizen, de beste opleidingen, de beste artsen en de beste manier van leven, maar er is een ding dat ze met dat geld kennelijk niet aangeschaft hebben: een besef dat hun lot verbonden is met hoe de andere 99 procent leven. De hele geschiedenis door is dat iets dat de top 1 procent uiteindelijk toch leert. Te laat.

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten