maandag 19 december 2011

Kenneth Rogoff over de houdbaarheid van het kapitalisme

Net nu ik me hier afvroeg of het nog wel ondenkbaar is dat het kapitalisme wereldwijd bezwijkt, wijdt Kenneth Rogoff daar een mooie beschouwing aan. Rogoff schreef met Carmen M. Reinhart This Time Is Different. Eight Centuries of Financial FollyHij ziet vijf grote problemen waar het kapitalisme oplossingen voor moet vinden:

1. Het probleem van het beprijzen van publieke goederen als schone lucht en water. Dat er (in Durban) niet een wereldwijde klimaatovereenkomst is gesloten, is symptomatisch.

2. De grote inkomensongelijkheid in veel landen is niet alleen een bijproduct van innovatie en ondernemerschap, maar ook een gevolg van de onevenredig grote politieke invloed van de extreem rijken.

3. Het probleem van de efficiënte verschaffing en eerlijke verdeling van goede gezondheidszorg. Door informatieproblemen kan de markt voor gezondheidszorg niet als een gewone markt werken. Maar bovendien  lokt de manier waarop het kapitalisme functioneert een ongezonde leefstijl en een ongezond dieet uit.

4. Het probleem hoe rekening te houden met de belangen van toekomstige generaties. Tot nu toe is dat probleem "opgelost" door het ongeremde gebruik van natuurlijke grondstoffen. Maar die voorraad is eindig.

5. Het probleem van het verstandig inrichten en reguleren van het financiële stelsel, zodat dat stelsel niet zelf een bron is van onaanvaardbare risico's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten