donderdag 29 december 2011

De zombie-ideeën van de eurocrisis

Door Krugman nu eens helder in een grafiek bijeen gebracht: de oorzaak van de eurocrisis was niet, dus niet, dat Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en Ierland steeds maar meer schulden gingen maken. Integendeel, als je naar het gemiddelde van hun schulden als proporties van hun bruto nationale producten kijkt, dan was er tot 2007 een duidelijke daling. Europa was toen zeer tevreden met de prestaties van Spanje en Ierland. De toename van hun schulden daarna is een gevolg van de crisis. En de crisis is niet een gevolg van het onverantwoordelijk schulden maken. Zie het bericht hieronder.

Maar Krugman lijkt gelijk te hebben: er zijn van die "zombie" ideeën die onuitroeibaar zijn. Feiten helpen niet meer. Anders gezegd: de eurocrisis is een politiek probleem, niet een economisch probleem. En een verklaring vinden voor zulke "zombie" ideeën, is niet een economisch, maar een sociaalwetenschappelijk vraagstuk. Er is een sociaal proces aan de gang, waarin de "deskundigen" meer naar elkaar kijken om hun standpunten te bepalen, dan naar de feiten.

Dat is zacht gezegd wel heel sneu voor al die werklozen in Griekenland en in Spanje en in Ierland. En voor al die andere slachtoffers van de bezuinigingsobsessie van de Europese politici.

'via Blog this'

Geen opmerkingen: