dinsdag 13 december 2011

Republikeinen daar en de VVD hier: de ideologie van de kleine overheid

Mark Thoma en Paul Krugman vinden dat niet genoeg benadrukt kan worden dat de Republikeinen (de GOP, afkorting van Grand Old Party) in de Verenigde Staten weliswaar zeggen dat ze het overheidstekort willen terugdringen, maar dat het hen daar helemaal niet om gaat. Ze gebruiken hun "zorg" om het overheidstekort als een middel om de verzorgingsstaat af te breken. (En om Obama dwars te zitten.) Zie het bericht hieronder. Er zijn veel redenen om te denken dat Thoma en Krugman daar gelijk in hebben.

Maar hoe zit het dan met onze huidige regering? Die maar wil blijven bezuinigen, in een tijd dat een bestedingsimpuls eigenlijk meer voor de hand ligt? Zoals de Nederlandse Bank eigenlijk zegt of bijna zegt (zie dit bericht).

Of is het deze regering, en vooral de VVD, eigenlijk meer te doen om de verwezenlijking van het ideologische ideaal van een kleinere overheid? Daar is Mark Rutte in deze speech heel duidelijk over: ja, daar is het hem om te doen. Kijk vooral naar de passage na iets meer dan 7 minuten. De economische crisis is eigenlijk bijzaak. Hij wil so wie so een kleinere overheid. Dus bezuinigen. Dat die kleinere overheid dan ook "sterker" is, dat berust nergens op. Dat is: ideologie. Parmantige ideologie.

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten