zaterdag 11 februari 2012

Europa vernedert Griekenland

De Engelse krant The Guardian waarschuwt dat Europa hoog spel speelt met het spelletje Griekenland vernederen (zie de link onderaan dit bericht):
Het moet nu duidelijk zijn dat de bezuinigingsstrategie in Griekenland niet werkt: economisch niet, sociaal niet en zeker politiek niet. Om drie cijfers van deze week te nemen: de industriële productie in Griekenland daalde in december met 11% vergeleken met een jaar eerder, terwijl 20,9% van alle volwassenen werkloos zijn - en voor de helft van alle jonge Grieken geldt hetzelfde. In een uithoek van de eurozone gaat een lid door een depressie waar weinig aandacht voor is - en het is er een die grotendeels door zijn buren is veroorzaakt. De strenge bezuinigingen die Griekenland zijn opgelegd door de troika van IMF, de EU en de Europese Centrale Bank zouden nooit de groeivooruitzichten van het land kunnen verbeteren; maar ook hebben ze gefaald in het terugdringen van de nationale schuld.
Hoe extreem anders wordt er in Duitsland over de Grieken geschreven. Een redactioneel commentaar in de Frankfurter Allgemeine Zeitung pleit er voor om de Grieken over de rand te duwen. Het commentaar geeft geen blijk van veel inzicht in de oorzaken van de eurocrisis:
Hoe kan een land dat de (Europese) Gemeenschap in de grootste crisis van haar geschiedenis gestort heeft, tot verandering gedwongen worden, als in de EU de politieke bereidheid ontbreekt om eventueel tegen de kosten van een bankroet en het uittreden uit de eurozone de geldstroom te stoppen?
De cursivering is van mij. De passage is potsierlijk. Natuurlijk valt er in Griekenland veel te verbeteren. Maar dat het land de oorzaak is van de crisis in Europa: te zot voor woorden.

'via Blog this'

Geen opmerkingen: