zondag 20 september 2020

Zondagochtendmuziek - Eisler: Ernste Gesänge ∙ hr-Sinfonieorchester ∙ Matthias Goerne ∙ Andrés...

Een flink deel van de twintigste-eeuwse geschiedenis komt tot je als je de biografie van de componist Hans Eisler (1898 - 1962) naleest. Zoals op deze wikipedia-pagina. Al in 1933, toen Hitler in Duitsland aan de macht kwam, ging Eisler in ballingschap em kwam hij na omzwervingen in 1938 in de Verenigde Staten terecht. Het land dat hij in 1948 weer moest verlaten, toen Amerikanen in de ban raakten van anticommunistische verdachtmakingen, waarvan Eisler slechts een van de vele slachtoffers was. Zie de lange lijst onderaan de wikipedia-pagina over het McCarthyisme). 

Daarna vestigde hij zich in de DDR, waar hij bleef componeren, voor zover het heersende communistische bewind dat toeliet. En voor zover zijn depressie dat toeliet. Zijn laatste compositie is Ernste Gesänge für Bariton und Streichorchester, dat tien dagen geleden in Frankfurt werd uitgevoerd door Matthias Goerne en het hr-Synfonieorchester onder leiding van Andrés Orozco-Estrada. 

Lees vooral deze fraaie toelichting die Kees van Hage geeft bij dit werk dat in de woorden van Eisler zelf gaat over 

Besinnung – Überlegung – Depression – Aufschwung – und wieder Besinnung. Also, was man ganz einfach nennen kann: der normale Ablauf einer Empfindung oder eines menschlichen Verhaltens.

Geen opmerkingen: