dinsdag 23 april 2013

Noch een mysterie, noch magie. Het barsten van de bezuinigingszeepbel

We maken dezer dagen mee hoe de bezuinigingszeepbel barst. En dat is een enerverend schouwspel. Zie o.a. hier en hier. Enerverend omdat al die zogenaamde deskundigen die zo zeker wisten dat bezuinigen de enige, maar dan ook echt de enige, oplossing was (denk ook nog even weer aan Mark Rutte), nu voor de uitdaging staan om hun houding te bepalen. Ze zijn als keizers zonder kleren, die gewoon niet goed geïnformeerd waren en verder vooral bezig waren met zo serieus mogelijk over te komen. En het leek o zo serieus om maar steeds te verklaren dat er nu eenmaal pijn moest worden geleden. (Ik zie maar even af van de ideologische motieven die er ook nog bij kwamen.)

Paul Krugman staat vandaag stil bij een oplossing die zulke mensen nu kiezen voor die uitdaging van het vinden van een houding. Zie de link onderaan. Die oplossing bestaat er uit te verklaren dat het een groot mysterie is wat er zich nu afspeelt in de macro-economie. Het is allemaal zo vreemd en buitenissig dat niemand het had kunnen zien aankomen dat bezuinigen niet zou werken. En ja, het moet wel een mysterie zijn, want anders hadden "serieuze" mensen zoals zij dat wel zien aankomen.

We zien vanochtend in de Volkskrant dat Peter de Waard ook voor deze oplossing kiest. Peter was duidelijk een voorstander van bezuinigen en moet zijn houding bepalen tegenover de ommezwaai van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), dat nu voor Keynesiaanse inzichten kiest en de bezuinigingen bekritiseert. In plaats van bij zichzelf te rade te gaan, kiest Peter voor een zogenaamd ironisch stukje. Waarin het IMF staat voor International Magic Fund. Het moet wel magisch zijn, want anders had Peter immers wel begrepen wat er aan de hand was.

Maar dat bezuinigen in een recessie niet goed werkt, is noch een mysterie, noch magie. Zoals Paul Krugman schrijft, hij en anderen pasten het uit de handboeken bekende IS-LM model toe en voorspelden precies wat er zou gaan gebeuren als gevolg van de bezuinigingen. En alle voorspellingen van de bezuinigers zaten er volkomen naast.

Een enerverend schouwspel. En ook wel wat pijnlijk.

Building A Mystery - NYTimes.com:

'via Blog this'

Geen opmerkingen: