donderdag 18 april 2013

What a mess! Can the Netherlands escape the Euro area austerity death spiral? | Mindful Money

Lees vandaag ook even Shaun Richards over de stijgende werkloosheid en de over bijna de hele linie verslechterende economie van Nederland. Zie de link onderaan. Zo langzamerhand begint "het buitenland" zich te verkneukelen over Nederland, het land dat altijd vooraan stond om andere landen de juiste weg te wijzen. Denk terug aan Jan Kees de Jager, die trouwens door Jeroen Dijsselbloem "waardig" is opgevolgd. Een citaat van Shaun Richards (mijn vertaling):
Wat we kunnen zien is dat het Nederlandse overheidstekort met 4% van zijn economische output in 2012 relatief laag is en hetzelfde geldt voor de totale overheidsschuld van 74,1% van het Bruto Nationaal Product. Maar om daar terecht te komen nam de regering een extra 1% van de economische output uit de economie door hogere belastingen en we kunnen niet anders dan ons afvragen hoeveel van de huidige neergang daaraan valt te wijten. Weer lijkt het bezuinigingsbeleid van de eurozone op een hond die zijn eigen staart achternazit, al is het wel eerlijk tegenover honden om daarbij te zeggen dat die meestal snel moe worden van dat spel! (...)
En de laatste alinea:
Als we naar Nederland kijken met zijn relatief lage tekort en schuldenniveau en met een handelsoverschot, dan zien we een heel andere situatie dan die in de periferie en toch is het zelfde medicijn van het bezuinigen toegediend. We zullen nooit weten wat er anders was gebeurd, maar als, wat waarschijnlijk lijkt, de bezuinigingen het land een extra duw naar beneden hebben gegeven, dan heeft het beleid meegeholpen om het huidige probleem te creëren en het zal het ook alleen nog maar erger maken. What a mess!
Can the Netherlands escape the Euro area austerity death spiral? | Mindful Money:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten