Dat de financieel-politiek-economische goegemeente in 2010 tot de overtuiging kwam dat bezuinigen de enige oplossing was ("er is geen alternatief") voor de economische crisis, heb ik op dit blog steeds als de bezuinigingszeepbel gekarakteriseerd. Er was toen al weinig empirische ondersteuning voor, maar het leek een "serieuze, pijnlijke, maar noodzakelijke" aanpak. Als je niet al te goed geïnformeerd was, dan was het verleidelijk om achter de optocht aan te lopen. Sociale beïnvloeding deed zijn werk.
Nu de weinige empirie die er was ook nog in elkaar is gestort (Alessina en Ardagna, Reinhart en Rogoff), wordt het een interessant sociaalwetenschappelijk fenomeen hoe die sociale zeepbel leegloopt.
Ik heb daar al in een eerder stadium bij stilgestaan (zie hier en hier). Maar recente ontwikkelingen wijzen op het interessante verschijnsel dat mensen weliswaar hun handelen gaan bijstellen, maar zonder de consequenties daarvan voor hun denken te trekken. Ik doel op al die voorstanders van bezuinigen die nu verklaren dat er toch maar wat minder moet worden bezuinigd. Of dat overheden toch maar wat meer tijd moeten krijgen om de tekorten terug te dringen. Denk aan eurocommissaris Olli Rehn en aan het bericht van vandaag (zie de link onderaan) dat onze regering weliswaar verder wil bezuinigen, maar in ieder geval niet meer dan 6 miljard.
Want je vraagt ja af: waarom dan? Er was toch een economisch model achter dat idee van bezuinigen? Het vertrouwen van bedrijven en consumenten was verloren door die grote en snel oplopende overheidstekorten. Daardoor werd iedereen bang dat in de toekomst de belastingen ondraaglijk zouden stijgen. Dus zo snel mogelijk terug, die tekorten. De enige manier om het vertrouwen te herwinnen. Waar denken mensen eerst en vooral aan? Aan hoeveel belastingen ze in de toekomst moeten betalen. Punt uit. Er was toch geen alternatief?
Maar als je zo denkt, volgens dat model van de economische werkelijkheid waarin we nu zouden verkeren, dan is het toch tegenstrijdig om halverwege ineens te gaan roepen dat het wel wat minder kan? Dat ondermijnt toch dat vertrouwen? Alsjeblieft, bezuinigers, leg eens uit, aan ons, maar vooral ook aan jezelf, waarom we volgens dat zelfde model van jullie nu ineens minder moeten bezuinigen. Wees intellectueel integer en ga bij jezelf te rade over dat model. Misschien, heel misschien, deugt dat niet.
Bezuiniging 6 miljard zeker - NOS Nieuws:
'via Blog this'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten