zaterdag 22 juni 2013

Wouter Bos vindt doorgaan met fout beleid verstandig

Volgens de Volkskrant vindt oud-minister van Financiën Wouter Bos het 'als econoom' onverstandig om zoveel te bezuinigen als nu het plan is. Hij moet dat bij Knevel en Van den Brink gezegd hebben. Zie de link onderaan.

Maar daartegenover vindt hij het politiek gezien verstandig om het juist wel te doen.

Merkwaardig dat je een economisch gezien slecht beleid aanbeveelt. Wat is dan dat politieke argument? Welnu, Nederland heeft in het verleden andere landen juist de les gelezen dat ze te weinig bezuinigden. Denk aan Jan Kees de Jager toen en tegenwoordig aan Jeroen Dijsselbloem. En zo zegt Bos we zouden ongeloofwaardig worden als wij nu zelf de crisis op een andere, en dus volgens hem betere(!), manier bestrijden.

Maar Wouter, is het dan zo geloofwaardig om door te gaan met een economisch gezien fout beleid? En is het zo geloofwaardig om niet toe te geven dat je in het verleden aan anderen een economisch gezien fout beleid hebt opgelegd?

Wouter Bos 'als econoom' vindt bezuinigen onverstandig - Binnenland - VK:

'via Blog this'

1 opmerking:

Arie Glebbeek zei

Met de hem kenmerkende eerlijkheid zegt Wouter Bos wat zijn partijgenoten niet hardop durven zeggen: het bezuinigingsbeleid heeft een louter politiek motief. Preciezer gezegd: het is ons offer op het altaar van de euro. Hoe kan het ook anders? Om binnen de euro te blijven, hebben de zuidelijke landen geen andere route dan interne devaluatie. Dat harde afbraakbeleid waarin de regeringen voorop moeten gaan, kan intern alleen worden afgedwongen via de schijnbaar externe regels van het europese begrotingspact. Om die regels geloofwaardig te houden, moeten alle lidstaten zich eraan houden. Ook wanneer dat, zoals nu in Nederland, de eigen economie en arbeidsmarkt schaadt. Maar voor de Partij van de Arbeid (en voor D66 en GroenLinks) is Europa het hoogste doel en voor die politieke prioriteit moet alles wijken.