zondag 24 augustus 2014

Zondagochtendmuziek - Kugel - Carnevale di Venezia-Dana Zemtsov, viola-Holland Sinfonia, Otto Tausk

Uit de Muziekbibliotheek aan de Oude Gracht leende ik de CD Enigma waarop de altvioliste Dana Zemtsov solowerken speelt van Kreisler, Stravinsky, Hindemith, Vieuxtemps, Kugel, Penderecki en Bach. In het boekje schrijft ze daar zelf over:
De meeste dingen die over deze cd te zeggen zijn, heb ik zo goed mogelijk proberen over te brengen door de muziek. Ik moet de luisteraar eigenlijk waarschuwen: lyrische melodieën en hartverwarmende schoonheid waarmee muziek zo vaak geassocieerd wordt zijn hier nauwelijks te vinden. In plaats daarvan zijn er verhalen van oorlog, verbijsterende dwaaltochten door labyrinten, heftige kreten van wanhoop, bittere tranen van verdriet, misschien hier en daar een ironische grijns. (...) Sommige stukken bestaan uit zulke dikke essentiële lagen, dat de speler er een levenstaak aan heeft ze te ontcijferen. Hoe dieper men graaft in elk stuk, hoe meer details zich lijken te vermeerderen en hoe meer er over blijft om te onderzoeken.
En dan te bedenken dat Dana Zemtsov nog maar 22 jaar is. Zie hier haar website. Een prachtige CD, waar je inderdaad wel even mee vooruit kan!

Maar op Youtube vind je ook deze vrolijk makende uitvoering van Carnevale di Venezia van Michael Kugel (naar Paganini), waarmee ze in 2010 de Avond van de jonge musicus won.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten