zondag 21 april 2019

Zondagochtendmuziek - J.S. Bach - Cantata BWV 92 "Ich hab in Gottes Herz und Sinn" (J.S. Bach ...

Nu eens niet de Matthäus of de Johannes, maar een prachtige uitvoering van Bachs Cantata BWV 92 "Ich hab in Gottes Herz und Sinn" vanuit de kerk van Troger in Zwitserland door de J.S. Bach Foundation.

Op de website van Eduard van Hengel lees je over die cantate:
Het koraal Ich hab in Gottes Herz und Sinn mein Herz und Sinn ergeben, waarop de cantate is gebaseerd en waaraan zij haar titel ontleent, werd in 1647, kort voor het einde van de verwoestende Dertigjarige Oorlog (1618-1648) gepubliceerd door de liederendichter en predikant Paul Gerhardt. (...)
Paul Gerhardts lied telt twaalf tienregelige coupletten, waarvan Bachs tekstdichter de eerste en de laatste gewoontegetrouw ongewijzigd bestemt voor een openingskoor en een slotkoraal. Maar in zijn parafrases van de tussenliggende coupletten citeert de tekstdichter ook Gerhardts coupletten 2, 5 en 10 in extenso. Zo ontstond een maar liefst negendelige koraalcantate: de langste van de serie koraalcantates, die meestal slechts zes delen omvatten. En bovendien met in de delen 2, 7 en 8 uitzonderlijk lange lappen tekst, waarvan je je kunt afvragen hoe blij de componist daarmee is geweest.

Geen opmerkingen: