zondag 28 april 2019

Zondagochtendmuziek - Ralph Vaughan Williams - The Lark Ascending (HD version) - Iona Brown & ...

The Lark Ascending is de ode aan de opstijgende leeuwerik van Ralph Vaughan Williams (1872 - 1958). De veldleeuwerik die je in mijn jeugd, als we met de polsstok het land in gingen, eigenlijk altijd wel kon horen. De Vogelatlas van Nederland van vorig jaar (SOVON):
Medio jaren zeventig was de veldleeuwerik de meest verbreide broedvogel van Nederland (...) De meeste veldleeuweriken nestelden destijds in grasland. Dit is dan ook de meest opvallende en grootschalige verandering tussen toen en nu, met enorme implicaties voor de omvang van de populatie: dat de veldleeuwerik goeddeels is verdwenen uit de Nederlandse graslanden en nu vooral akker- en heidevogel is. Sinds de Atlas van 1998 - 2000, toen de aantallen al waren gedecimeerd, is de veldleeuwerik landelijk verder afgenomen.
Hier een opname van The Lark Ascending uit 1986 door Iona Brown (viool) met The Academy of Saint Martin in the Fields onder leiding van Neville Mariner. Met fraaie foto's van het Peak District, Derbyshire, Engeland.

Ik wist niet dat de muziek geïnspireerd is door het gelijknamige gedicht van George Meredith (1828 - 1909), in het bijzonder op deze strofes:
He rises and begins to round,
He drops the silver chain of sound,
Of many links without a break,
In chirrup, whistle, slur and shake. 
For singing till his heaven fills,
'Tis love of earth that he instils,
And ever winging up and up,
Our valley is his golden cup
And he the wine which overflows
to lift us with him as he goes. 
Till lost on his aerial rings
In light, and then the fancy sings.

Geen opmerkingen: