zondag 2 februari 2020

Zondagochtendmuziek - "Hurrian Hymn No. 6" (c.1400 B.C.E.) Ancient Mesopotamian Music Fragment

De mensheidsgeschiedenis begon waarschijnlijk met het coöperatief grootbrengen van de kinderen. En daarmee met de ontwikkeling van taal en van muziek. Denk terug aan Waarom muziek? Omdat er daar zonder geen taal zou zijn.

Dat zou betekenen dat muziek ons altijd heeft vergezeld. En net als met taal, begonnen we ergens in de geschiedenis met het noteren van muziek. De oudste bekende aanwijzingen voor het bestaan van het schrift zijn misschien van 8000 jaar geleden. Zie An 8,000-year-old Slab Holds the “Oldest Writing” Ever Discovered! Or Does It?

En de vroegst bekende genoteerde muziek werd in de jaren 50 van de vorige eeuw gevonden bij opgravingen in de ruïnes van de oude Syrische stad Ugarit, op kleitabletten die gemaakt moeten zijn in de veertiende eeuw voor de gangbare jaartelling.

Op Open Culture tref je daarvan de afbeelding hiernaast aan, samen met een mogelijke "vertaling" in het hedendaagse notenschrift.

Hoe zou dat geklonken kunnen hebben?

Misschien zoals hier onder uitgevoerd op de lier. Afkomstig van de LP Sounds From Silence: Recent Discoveries in Ancient Near Eastern Music, die in 1976 werd uitgebracht.

Geen opmerkingen: