maandag 23 januari 2012

De vereenvoudigde redenering achter het Paleo Dieet (en de Paleo Leefwijze)

In het vorige bericht kondige ik aan dat ik uitgebreider aandacht zou besteden aan het Paleo Dieet en aan de Paleo Sociale Omgeving. Ik heb nu dit artikel van Frits Muskiet gelezen en ik heb me verdiept in het artikel The western diet and lifestyle and diseases of civilization, dat vorig jaar is verschenen. Ik heb daaruit opgemaakt dat je de redenering achter de gezondheidsclaim van het Paleo Dieet (en leefwijze) tot vier stappen kunt vereenvoudigen. (Met de Paleo leefwijze is in dit verband een leefwijze bedoeld met meer fysieke beweging dan kenmerkend is voor onze huidige leefwijze.)

Die vier stappen lijken mij te zijn:
  1. De constatering dat mensen nu vooral aan de zogenaamde beschavingsziekten lijden, namelijk hart- en vaatziekten, obesitas, hoge bloeddruk, type 2 diabetes, kanker (i.h.b. epitheliale tumoren), auto immuun ziekten en osteoporose. Aanwijzingen dat deze ziekten (mede) veroorzaakt worden door kenmerken van ons huidige dieet en onze huidige leefstijl (weinig beweging). Mede veroorzaakt, omdat er altijd een combinatie van kenmerken van het genoom en kenmerken van de omgeving in het spel is.
  2. Aanwijzingen dat die kenmerken niet of veel minder aanwezig waren in het Paleo Dieet en de Paleo Leefwijze.
  3. Aanwijzingen dat jagers-verzamelaars niet of veel minder leden aan deze beschavingsziekten dan dat mensen tegenwoordig doen. En meer algemeen: aanwijzingen dat jagers-verzamelaars in het algemeen gezond waren, dus niet op vergelijkbare schaal leden aan andere ziektes die toen veel voorkwamen en die wij niet meer kennen.
  4. Als die aanwijzingen van de voorgaande stappen er inderdaad zijn en als ze sterk genoeg zijn: vinden van mogelijkheden om het huidige dieet en de huidige leefwijze zo bij te stellen dat we het Paleo Dieet en de Paleo Leefwijze dichter benaderen. Als dat lukt, zullen die beschavingsziekten minder moeten voorkomen.
Analoog hieraan kun je proberen een redenering op te zetten over de (mogelijke) wenselijkheid van een sociale omgeving die de Paleo Sociale Omgeving meer benadert. Die zou beginnen met het vaststellen welke aanwijzingen er zijn dat veel voorkomende persoonlijke en maatschappelijke problemen (mede) veroorzaakt worden door kenmerken van de huidige sociale omgeving waarin wij ons leven leiden en waarin wij onze kinderen groot brengen. Daar over een volgende keer meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten