vrijdag 16 maart 2012

De PIIGS Slaan Terug. Wie hoort er nu eigenlijk te boeten voor de fouten van de bankiers?

Dit is een heel boeiend blogbericht van Macrobusiness. Zie de link hieronder. De titel slaat er op dat het er op gaat lijken dat de PIIGS landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) het niet langer accepteren dat ze hun burgers moeten laten boeten voor de fouten die in de financiële sector zijn gemaakt. Het is nu Spanje dat zich verzet tegen de eisen van het "zelfmoord-pact" waaraan ze moeten voldoen. Maar verder gaat het bericht over Ierland en dan wordt het heel interessant.

Ierland heeft een referendum aangekondigd over dat "zelfmoordpact". Dat is het Europese verdrag dat landen geen hogere tekorten mogen hebben dan 3% en dat hogere tekorten zo snel mogelijk moeten worden teruggebracht, ook als dat ten koste gaat van hoge werkloosheid en veel sociale ellende. En trouwens ook ten koste van de vooruitzichten op economische groei. Macrobusiness juicht deze stap van de Ierse regering toe. Want wat is er aan de hand? Toen de Ierse banken in 2008 in de problemen kwamen, garandeerde de overheid onvoorwaardelijk alle tegoeden en schuldbekentenissen van de banken. Dit hield in dat de Ierse burgers werden opgezadeld met de verantwoordelijkheid voor het falen van die banken en het falen van het Europese toezicht op die banken. Ook voor die financiële instrumenten die vanaf dag één hadden behoren te worden afgeschreven.

Anders gezegd: de problemen ontstonden in en door de private, financiële sector, maar de Ierse regering nam de taak om die problemen op te lossen volledig over zonder enige voorwaarden te stellen. Hoe bekend klinkt dat in de oren? En vervolgens komt de Europese politieke en financiële elite met de boodschap dat, ja, dat deze gang van zaken inderdaad geheel en voluit precies de bedoeling is. De bankiers moeten worden ontzien. Dat daardoor de overheidsschulden oplopen, dat "bewijst" dat overheden te grote schulden maken. Dus moeten ze die schulden terugdringen. Nu!

Fascinerend is de video Banker left speechless by Irish journalist in het bericht. Klik die vooral aan en kijk en huiver. De journalist vraagt aan het aanwezige lid van de Europese Centrale Bank, die zelf begon over de goed geïnformeerde taxichauffeur die hem van het vliegveld naar de persconferentie gereden heeft, hoe hij die taxichauffeur zou antwoorden als die hem gezegd had dat het de Ierse burgers verbijstert dat zij moeten opdraaien voor de problemen die de banken hebben veroorzaakt. Eerst probeert het ECB-lid via de moderator beantwoording uit te stellen. Als hij wel iets moet zeggen, zegt hij wel iets, maar beantwoordt hij de vraag niet. Bewonderenswaardig is de vasthoudendheid van die journalist.

Soms worden ingewikkeld lijkende problemen in een paar ogenblikken ineens heel transparant.
The PIIGS Strike Back - MacroBusiness:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten