vrijdag 20 maart 2020

De democratie is niet vanzelfsprekend en moet worden verdedigd - De mensheidsgeschiedenis in drie stappen - 22 -

Update. Lees nu de aflevering van vandaag van de dagelijkse nieuwsbrief van Heather Cox Richardson (Letters from an American) voor het laatste nieuws over de "voorkennisaffaire". Die affaire concentreert zich rond de Republikeinse senatoren Richard Burr en Kelly Loeffler. Als je de actuele politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten, aangevuld met historische achtergronden wil volgen, en wie wil dat niet, abonneer je dan op die nieuwsbrief.
De democratie is de institutionele vormgeving van onze gemeenschapsintuïties, van de jagers-verzamelaarsmoraal die samenwerking en delen mogelijk maakte. In onze huidige maatschappij moet de democratie worden verdedigd tegen de aanvallen die voortkomen uit die andere, tegengestelde intuïties van de statuscompetitie en de statushiërarchie.

Dat is de strijd die begon in de negentiende eeuw, of aan het eind van de achttiende eeuw met de Franse Revolutie (Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap), en waar we nu nog midden in zitten. Want hoe die derde stap van de mensheidsgeschiedenis precies afloopt, dat is nog allerminst duidelijk. Zie hier het vorige bericht in deze reeks: Gevoel van gezamenlijkheid dat nodig is voor democratie, ontbreekt bij grote ongelijkheid.

De manifestaties van die strijd lijken nu, in de wereldwijde coronacrisis, nog duidelijker dan anders aan het licht te komen. We weten al hoe groot de invloed is van het Grote Geld op de uitkomsten van het democratische proces, rechtstreeks door financiering van politici, omkoping en corruptie, en via de omweg van de macht over de media. Zie deel 8 van deze reeks: Democratie bedreigd door het gevaar van de Grote Ondernemingen en dus van het Grote Geld.

Maar wat nu aan het licht komt is dat Amerikaanse politici gebruik maakten van hun in hun functie verkregen voorkennis om hun slag te slaan op de aandelenmarkt. Zo is er het bericht dat de republikeinse Senator Richard Burr als voorzitter van de Inlichtingen Commissie, op grond van de toen nog geheime inlichtingen die hij kreeg over de aankomende gevaren van het coronavirus aandelen verkocht waarvan verwacht kon worden dat ze in waarde zouden dalen.

Terwijl hij en andere Republikeinen en President Donald Trump naar buiten toe nog verkondigden dat het met dat coronavirus allemaal wel zou meevallen.Zie het bericht in de Washington Post: Sen. Richard Burr, head of powerful committee, sold large amount of stocks before sharp declines in market.

En Burr was niet de enige.De Republikeinse Senator Kelly Loeffler ging met de handel in aandelen aan de slag na een geheime briefing die ze kreeg als lid van de Commissie voor de Gezondheidszorg. Ze verkocht aandelen waarvan de waarde verwacht werd te dalen en kocht aandelen die in waarde zouden stijgen, zoals die in software voor thuiswerken. Loeffler is getrouwd met de voorzitter van de New Yorkse aandelen beurs.

Handel met voorkennis door Congresleden is sinds 2012 verboden. Burr was een van de drie tegenstemmers.

Hoe omvangrijk dit schandaal is, moet nog blijken. Er vallen namen van meer senatoren, waaronder ook die van de Democrate Dianne Feinstein. Ook is onduidelijk of Donald Trump, die zo lang en zo opvallend de gevaren van het coronavirus in het openbaar bleef afzwakken, dat mede gedaan heeft om zo zelf te kunnen profiteren van aandelentransacties of dat voor zijn familieleden en anderen mogelijk te maken. Gegeven zijn levenswandel van list en bedrog is dat bepaald niet onmogelijk. Hij probeert ook wel heel vasthoudend om zijn financiële gegevens buiten de openbaarheid te houden.

De democratie zou natuurlijk veel beter functioneren als je ervan uit kunt gaan dat volksvertegenwoordigers alleen het publieke belang dienen en niet hun privébelangen. Dat is zo vanzelfsprekend dat je je bijna geneert om het op te schrijven.

Maar zoals gezegd, de democratie is niet vanzelfsprekend en moet worden verdedigd.

Geen opmerkingen: