zondag 28 maart 2021

Zondagochtendmuziek - Louis Couperin (1626-1661) - Pièces de Clavecin [Bob van Asperen] [Disco 1]

Louis Couperin (1626 - 1661) was een neef van de beroemdere Francois Couperin, die in de zondagochtendmuziek al een paar keer langskwam. Bob van Asperen is bezig alle klavecimbelmuziek van Louis Couperin op te nemen. De vierde CD daarvan is net uitgebracht. Joost Galema interviewde hem daarover: Op zoek naar de droom van Louis Couperin

Hij ervaart diens klavecimbelstukken als diep emotionele muziek, „binnen de stijl van de barok. Maar wat die stijl precies behelst, daarnaar kan een musicus een leven lang zoeken, zonder een definitief antwoord te vinden. En hoe meer ik erop studeer, hoe ongrijpbaarder het soms wordt. Dan dringt bij mij het besef door dat we niet meer dan een tip van deze sluier hebben opgelicht. (...) De tijden veranderen, wordt er vaak beweerd, maar sommige dingen misschien niet. Bovendien, de tijd, dat zijn wij. Is er veel veranderd aan het gevoelsleven van de mens in de loop der eeuwen? Ik geloof het niet. Al was het maar, omdat honderden jaren oude muziek, zoals die van Couperin, ons nu nog steeds kan ontroeren.”

Hier luister je naar een van de drie eerder uitgebrachte CD's: Couperin: Preludes de Mr Couperin. Ik heb als eenvoudige muziekliefhebber tijd nodig gehad om het klavecimbel te kunnen waarderen. Maar als je die tijd neemt, dan gaat er zogezegd een wereld voor je open. Het is niet zo dat ik er hevig door ontroerd wordt, maar dit is zowel rustgevend als voldoende intrigerend om niet te gaan vervelen.

Luister voor de aardigheid ook even naar deze uitvoering van een Passacaglia van Louis Couperin door Andres Segovia (1893 - 1987) op gitaar. 

Geen opmerkingen: