maandag 2 juli 2012

Mini-bibliotheekjes in de buurt

Via een link op NakedCapitalism kwam ik terecht bij dit bericht dat gisteren verscheen in de Los Angeles Times. Het gaat over (gratis) mini-buurtbibliotheekjes die er aan bijdragen dat buurtbewoners elkaar leren kennen. Hoe zit dat?

Het gaat over de Californiër Jonathan Beggs, die een manier zocht om met zijn buren boeken te delen. Hij knutselde een houten huisje in elkaar met drie plankjes binnen in met ruimte voor boeken. Hij zette het op een paal voor zijn huis en hing er een bord aan met de tekst "Pak een boek of laat een boek achter of doe allebei". In het halve jaar dat volgde, kwam er veel meer op gang dan een boekenruil. Vreemden voor elkaar leerden elkaar kennen en een wat anonieme buurt werd een gemeenschap. De straat werd een ontmoetingsplek. "Ik heb in de eerste drie weken meer buren ontmoet dan in de vorige 30 jaar", zegt Beggs.

Beggs had van iemand anders van zulke mini-buurtbibliotheekjes gehoord. Ja, Little Free Libraries is deel van een sociale beweging die begon in Wisconsin en in andere staten en landen, waaronder Engeland en Duitsland, voet aan de grond heeft gekregen. Het idee om boeken op deze manier van hand tot hand te laten gaan, spreekt blijkbaar aan in een tijd van toenemend digitaal contact. Vanuit Wisconsin zijn er in de afgelopen twee jaar zo'n 1800 mini-buurtbibliotheekjes bij gekomen. Op deze website kunnen mensen hun mini-bibliotheek laten registreren. En vind je een overzicht en veel meer informatie. De beweging wil:
  • alfabetisme en het plezier in lezen bevorderen door wereldwijd vrije boekenruil tot stand te brengen
  • een gemeenschapsgevoel tot stand brengen door tussen generaties vaardigheden, creativiteit en wijsheid te delen
Je kunt er ook boekenhuisjes in allerlei varianten laten maken.

Het is zomaar een van de vele initiatieven die mensen nemen om het sociale leven in buurten te bevorderen. Met heel eenvoudige middelen en met alles bij elkaar genomen, wie weet, op den duur misschien grote gevolgen. We zijn in de loop van de geschiedenis beland in een manier van leven die veel sociaal geïsoleerder is dan (de meeste) mensen eigenlijk zouden willen. En dan past bij onze sociale natuur. Elke keer als je ziet dat mensen bereid zijn om daar iets aan te doen, is dat opbeurend. Zie ook (nog eens) deze berichten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten