maandag 1 oktober 2012

De Europese oplossing voor de eurocrisis is 'verkeerd' - Joseph Stiglitz

Nog maar weer eens de aandacht gevestigd op Joseph Stiglitz, die de wereld rondreist om steeds maar weer een paar dingen uit te leggen. Nu was hij In Ierland om 5200 leden van de Internationale Orde van Advocaten toe te spreken. Een paar vertaalde passages uit het bericht in de Irish Times (link onderaan dit bericht):
De regeringen hebben een verkeerde diagnose gesteld van wat verkeerd liep in de eurozone en ze bepleiten de verkeerde oplossing voor de crisis. (...) Ze hebben gekozen voor bezuinigingen en dat antwoord heeft vrijwel nooit gewerkt. Het werd geprobeerd in 1929, het IMF probeerde het in Azië en Latijns Amerika. Elke keer leidde het er toe dat economisch achteruitgang werd omgezet in een recessie en een recessie in een depressie.
De Europese verhouding tussen schuld en bruto nationaal inkomen is kleiner dan die van de Verenigde Staten. En de V.S. kan geld lenen tegen bijna negatieve rentes. Het fundamentele probleem in Europa is dat de euro een gebrekkig muntstelsel was dat niet aan de voorwaarden voldeed om een gemeenschappelijke munt tot stand te brengen. Een structurele verandering van het euro arrangement was nodig. Dat gebeurt nu, maar te laat om de huidige economische problemen het hoofd te bieden.
Een gemeenschappelijk Europees bankenstelsel was nodig, met een gemeenschappelijke garantie. Ook het voor elkaars schulden instaan was nodig. Er moet meer Europa zijn, of minder Europa. De huidige toestand halverwege is niet levensvatbaar. De gemakkelijkste manier om minder Europa te hebben is dat Duitsland de eurozone verlaat, maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Een andere manier van uit elkaar vallen zou heel veel werk creëren voor  advocaten.
Een ander probleem is dat van de groei van ongelijkheid in de grootste economieën. Dit probleem is door de crisis verergerd. In 2010 ging 93 procent van de economische groei in de V.S. naar de top 1 procent van de bevolking - en een paar van hen zitten nu in deze zaal.
Economische ongelijkheid vergrootte de politieke ongelijkheid, waaronder de ongelijkheid in de toegang tot het recht.
Natuurlijk, dit is allemaal niet nieuw. Maar het is nu eenmaal zo dat de waarheid om geaccepteerd te worden meer nodig heeft dan waar te zijn. Hij moet ook vaak genoeg gehoord worden.

European solution to euro crisis is 'wrong' - The Irish Times - Mon, Oct 01, 2012:

'via Blog this'

Geen opmerkingen: