donderdag 11 oktober 2012

Een premier die niet begrijpt hoe landen in de eurozone van elkaar afhankelijk zijn - Rutte ziet niets in IMF-pleidooi - Beursduivel.nl

Moedeloos wordt je er van. In Mark Rutte hebben we een demissionaire premier die de analyse van het IMF niet begrepen heeft en meent het advies om de lonen en de inflatie in de kernlanden, waaronder Nederland, te laten stijgen, naast zich neer te kunnen leggen. Zie de link onderaan naar het nieuwsbericht.

Dat advies van het IMF is gebaseerd op een analyse van de onderlinge afhankelijkheden die er op het ogenblik in de eurozone bestaan. Loonmatiging (zeg maar -verlaging; de Griekse lonen zijn al met tientallen procenten gedaald) en lage inflatie (deflatie) zijn nodig in de perifere landen en vinden ook plaats. Maar die landen komen er nooit bovenop als de kernlanden, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, niet tegelijk hun lonen laten stijgen en de inflatie wat laten toenemen. Dat maakt het voor die perifere landen wat gemakkelijker om naar ons te exporteren en dat is nodig om hun erbarmelijke toestand wat te verbeteren. En niet alleen dat, maar ook om de eurozone als geheel er weer bovenop te helpen. En zelfs om zo de risico's te verminderen die van de problemen in de eurozone uitgaan op de wereldeconomie. Zo liggen de onderlinge afhankelijkheden in de eurozone. En in de wereldeconomie.

Zo moeilijk en zo controversieel is deze analyse niet. Een iets meer dan oppervlakkige economische kennis voldoet om hem te kunnen volgen.

Maar Rutte heeft een andere en wel heel banale visie op die onderlinge afhankelijkheid. Volgens die visie draait alles in de economie om "de race naar de top". Als er maar competitie is, dan komt alles goed. Dat landen, zelfs als ze een muntunie vormen, een beleid op elkaar kunnen afstemmen waardoor het geheel er beter van wordt, nee, dat is voor het wereldbeeld van premier Rutte te ingewikkeld. Als we zoiets zouden doen, dan zou dat in zijn ogen een "race naar de bodem" zijn. Ook als je "tegenstander" (denk aan Griekenland) al vrijwel knock-out is, dan ben je niet in staat dat anders te zien dan als iets wat nu eenmaal gebeurt "in de race naar de top". Wat een wereldbeeld. En wat een banaal niveau van economisch denken.

Moedeloos.

Rutte ziet niets in IMF-pleidooi - Beursduivel.nl:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten