vrijdag 22 maart 2013

Heeft de rijke elite de democratie gekaapt?

Is de rijke elite er in geslaagd om de democratie te kapen? Dat is nogal een extreme gedachte, maar de studie Do Politicians Serve the One Percent? Evidence in OECD Countries (pdf) lijkt er op te wijzen. Pablo Torija van de Universiteit van Padua verrichtte een econometrische analyse op politieke en economische gegevens van de 24 OECD-landen in de periode 1981-2009, aangevuld met gegevens over geluksniveau's. 

Ik heb niet genoeg econometrische deskundigheid om de berekeningen te kunnen controleren. Maar de conclusie er van is dat sinds 1981 de politici zich er mee bezig hebben gehouden om het geluk van de economische elite te maximaliseren. Het verhaal van Occupy Wall Street van van de Spaanse Indignados lijkt te kloppen. En volgens Torija was dit nog niet het geval in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen de politici nog bij benadering de mediane kiezer representeerden, zeg maar, voor het geluk van iedereen opkwamen.

Als het echt klopt, is het verbijsterend. Want waarvoor dient de democratie? (Ik kwam bij deze studie terecht via een blogbericht van Chris Dillow.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten