zondag 12 december 2021

Zondagochtendconcert - Carlos Kleiber Beethoven Symphonies 4&7 Concertgebouw orchestra Amsterdam

In het Zondagochtendconcert van 5 december op Radio 4 vanuit het Concertgebouw speelde het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Otto Tausk na de pauze de Vierde Symfonie van Beethoven. Prachtig uitgevoerd. Ik hou van die symfonie. 

Een paar dagen geleden hoorde ik op Radio 4 bij Hans Haffmans het laatste deel in de uitvoering uit 1978 door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Leonard Bernstein. Die kun je hier op YouTube bekijken. Dat was zo te zien nog in de tijd dat de Wiener Philharmoniker geen vrouwelijke musici toeliet. Maar ook een geweldige uitvoering.

Maar ik dacht natuurlijk ook aan die uitvoering in 1983 door het Concertgebouworkest onder leiding van Carlos Kleiber (1930-2004), "de grootste dirigent aller tijden". Die in de zondagochtendmuziek al eerder langskwam

Maar nu nog een keer. 

Want dit is hèt middel tegen opkomende somberheid. Na dat nadenkende Adagio aan het begin gaan Beethoven en Kleiber los. Vastberaden, niet te stuiten, alles omarmend. 

Met daar achteraan ook nog eens de Zevende. Volgens Richard Wagner de apotheose van de dans. En volgens Carl Maria von Weber het bewijs dat Beethoven rijp was voor het gekkenhuis. Wat een muziek. Wat een dirigent.

Geen opmerkingen: