zondag 19 december 2021

Zondagochtendmuziek - Henry Purcell (1659-1695): Four Suites for String Orchestra

Henry Purcell (1659-1695) was componist voor de Kings violins en organist van de Westminster Abbey. We kennen hem vooral van de kameropera Dido and Aeneas, met de beroemde aria When I'm laid in earth.

Om wat bij te verdienen componeerde hij o.a. ook muziek bij, in totaal zo'n veertig, toneelstukken. Dit is een opname van de suites die hij daarvoor componeerde. Onderhoudende muziek, ook als je ze na elkaar afluistert, wat natuurlijk nooit de bedoeling is geweest.

De uitvoering is interessant. (Zo te horen afgespeeld van vinyl.) Het orkest is het Chamber Orchestra of the Hartford Symphony onder leiding van Fritz Mahler. Mahler? Ja, Fritz Mahler (1901-1973) was een neef van Gustav Mahler. Fritz werd geboren in Wenen, dirigeerde in Oostenrijk en Duitsland, waarna hij in 1930 vaste dirigent werd van het Deens Staatssymfonie Orkest in Kopenhagen en in 1935 emigreerde naar de Verenigde Staten. Waar hij met het Hartford Symphony Orchestra ook muziek van zijn neef Gustav dirigeerde en op de plaat zette, zoals Das klagende Lied.

Maar hier dus die mooie suites van Henry Purcell.

Geen opmerkingen: