maandag 26 december 2022

Een superrijke bovenlaag die geen enkel idee meer heeft van wat er zich daaronder allemaal afspeelt. - Moment Rishi Sunak asks homeless person 'do you work in business?'

Multimiljonair Rishi Sunak, sinds enige tijd premier van Groot-Brittannië en een van de spelers in de laatste stuiptrekkingen van het neoliberalisme, probeerde zijn imago te verbeteren door voor de camera in een gaarkeuken voor daklozen maaltijden te serveren. Het gaat economisch heel beroerd in Groot-Brittannië als gevolg van Brexit en van het bezuinigingsbeleid ('austerity") dat met de Conservatieven aan de macht al jarenlang gevoerd wordt. Er is grote armoede en er wordt nu op grote schaal gestaakt. 

Maar de Conservatieve regering is nog in de ban van de rechtse denktanks en lobbyclubs van Tufton Street, die afbraak van de sociale zekerheid, privatisering van de gezondheidszorg en belastingverlaging voor de rijken propageren. Een wereldvreemd mengsel van ideeën, net zo wereldvreemd als de aanhangers ervan. 

De wereldvreemdheid van de premier bleek wel heel schrijnend toen hij een dakloze aan wie hij net een maaltijd had uitgereikt, vroeg "Do you work in business?". Waarop de man antwoordde "I'm homeless". De multimiljonair vertelt dan dat hij in de financiële sector heeft gewerkt en vraagt of de man daarin geïnteresseerd zou zijn. Die zegt dat hij meer bezig is met hoe de kerstdagen door te komen en met een plek te vinden waar  hij de nacht kan doorbrengen.

 

Het filmpje gaat terecht de wereld rond, als een niet te overtreffen symbool van alles waartoe dat rechtse economische beleid van de laatste tientallen jaren heeft geleid. Met een superrijke bovenlaag als product die geen enkel idee meer heeft van wat er zich daaronder allemaal afspeelt.

Update. Zie nu Critics mocked Sunak for asking a homeless man if he is in business. The critics are wrong voor enige nuancering.

Geen opmerkingen: