woensdag 1 maart 2017

"Werk bepaalt onze identiteit"- Skoft@Skiep speelt Work Work Work Work

Naar aanleiding van berichten op dit blog over zaken als werk en werkloosheid, ontmoetingsplekken, buurten en armoede had ik vorig jaar in Utrecht een lang gesprek met Aukje Schaafsma, Tatiana Pratley en Karel Hermans van het theatergezelschap Skoft&Skiep, een satelliet van het Friese Tryater. Zij waren toen een nieuwe productie aan het voorbereiden, een voorstelling in samenwerking met bewoners van de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen, die de reputatie heeft de armste wijk van Nederland te zijn.

Die voorstelling staat nu op poten en op 9 maart is de première. Zie hiernaast de flyer.

Dat gesprek hebben we twee weken geleden nog eens in Leeuwarden voortgezet. Daarbij zijn geluidsopnamen gemaakt van mijn stem, sprekend als socioloog, die deel uitmaken van de voorstelling.

De beschrijving van de voorstelling achterop de flyer vertelt het volgende:
Een voorstelling over de impact van werk op je leven, waarin Leeuwarders van alle leeftijden meespelen.
Vraag wildvreemde mensen op een feestje wie ze zijn en negen van de tien zullen beginnen over werk. Niemand begint meteen over zijn huisdier, politieke voorkeur of liefdesleven. Werk bepaalt onze identiteit. Met die constatering trok het jonge theatergezelschap Skoft&Skiep de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen in, die de reputatie heeft de armste wijk van Nederland te zijn.
In Work work work work work toont Skoft&Skiep een nieuwe kijk op arbeid en zingeving en geeft een stem aan mensen die niet vanzelfsprekend zichtbaar zijn; mensen waar veel over, maar niet per se mee gesproken wordt.
Skoft&Skiep is een jong Noordelijk collectief, bestaande uit theatermakers Karel Hermans, Aukje Schaafsma en Tatiana Pratley. In 2014 maakten zij samen Never walk alone als Sneak Preview bij Tryater. Een feestelijke voorstelling over groepsgevoel waarin 100 Leeuwarders meespeelden en waarmee zij een eigen werkwijze ontwikkelden die ze in Work work work work work verder uitwerken.
Skoft&Skiep bestudeert de wereld als amateur-antropoloog en maakt voorstellingen met een documentair en beeldend karakter. Het onderzoeksproces en de mensen die zij tijdens het vooronderzoek ontmoeten spelen een grote rol in de uiteindelijke voorstelling.
Work work work work work is een Satellyt; Tryater steunt Skoft & Skiep met expertise en materiaal.
Ik zal er bij de première bij zijn. Zie hier voor tickets en data.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten