zondag 26 januari 2020

Zondagochtendmuziek - REYNALDO HAHN chante et s'accompagne au piano (AUDIO)


Alexandre Tharaud speelde tijdens zijn optreden in TivoliVredenburg vorige week ook muziek van Reynaldo Hahn (1874 - 1947).

De nooit zo bekend geworden Hahn werd geboren in Venezuela, met van vaders kant een Duits-Joodse en van moeders kant een Spaanse (Baskische) achtergrond. Al toen hij drie jaar was verhuisde het gezin naar Parijs en daar werd Hahn een muzikaal wonderkind. Hij ontwikkelde zich tot componist, vooral van liederen, maar werd ook dirigent, muziekcriticus, dagboekschrijver, theaterdirecteur en "salonzanger". Alles volgens de Engelse Wikipediapagina.

In de Parijse salons werd hij bewonderd om zijn liederen die meestal over de liefde gingen en die hijzelf uitvoerde achter de piano. Aanbeden door mooie vrouwen, was hij in zijn persoonlijk leven verlegen en afstandelijk. Tot hij in 1894 Marcel Proust ontmoette, toen nog een schrijver in wording, en diens minnaar werd. Althans dat wordt verondersteld, want ook Proust hield zijn homoseksualiteit eigenlijk zijn hele leven verborgen. Met Proust deelde hij in zijn schrijven een "deft skill in depicting small details".

Er zijn opnames van uitvoeringen door Hahn van zijn eigen liederen. Zoals deze CD, die je even meeneemt naar die salons van het Parijs van het begin van de vorige eeuw.

Geen opmerkingen: