Eerder schreef ik over de econoom Hans-Werner Sinn, die waarschijnlijk veel invloed heeft op het Duitse beleid ten aanzien van de eurocrisis, waardoor die crisis vele malen langer duurt en heviger is dan nodig zou zijn. Er zijn nu, eindelijk, aanwijzingen dat die invloed tanende is.
Sinn is (of was?) een gevierd, "bekwaam", econoom in Duitsland. Maar Dean Baker wees er al op dat Sinn niet wil dat Duitsland nog meer geld in de lekkende emmer van Griekenland wil storten, maar tegelijk ook niets wil doen om de gaten in die emmer te dichten. Als Duitsland de raad van Sinn zou blijven opvolgen, dan zou het land volgens Baker zakken voor het vak Inleiding Economie. Zie dit bericht.
Ook sloeg Sinn de plank volledig mis met zijn vergelijking dat Duitsland Griekenland al met vele malen meer geld zou hebben geholpen dan dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog aan Marshall-hulp ontving. Zie dit bericht.
En uit het manifest dat hij met (veel!) andere, boze economen uitbracht, bleek dat zijn "analyse" van de eurocrisis uit niet veel meer bestaat dan dat je "de probleemlanden" moet wantrouwen. Zie dit bericht.
Nu heeft Sinn weer van zich laten horen. En wat blijkt daaruit? Peter Dorman vestigt er de aandacht op. Zie de link onderaan dit bericht. Het blijkt dat de euro volgens Sinn nooit als gewoon geld bedoeld is is geweest. Alleen als een ruilmiddel, maar niet ook, zoals alle andere munten in de wereld, als activa of bezittingen. Peter Dorman vraagt zich af hoe dat mogelijk zou kunnen zijn. Is dit nog wel te rijmen met elementaire economie, vraagt hij zich af.
Ik deel zijn verbazing. Maar ik vraag me ook af in hoeverre deze buitenissige visie op de euro als geld ook niet ten grondslag heeft gelegen aan het beperkte mandaat dat de Europese Centrale Bank meekreeg bij de introductie van de euro. Was het misschien inderdaad in die tijd de bedoeling van de Duitsers dat de euro nooit een gewone munt moest worden?
EconoSpeak: Sinnlos: One of the more painful spillovers from the Eurozone crisis is that, from time to time, I have to try to make sense of the writings of Hans...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten