vrijdag 24 augustus 2012

Wat is er sinds 1980 in Amerika gebeurd? Wat Geert Mak zag in één plaatje

Geert Mak heeft een reis door Amerika gemaakt en doet daar van verslag in zijn nieuwe boek Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika (lag gisteren nog niet in de boekhandel). Op zijn website vraagt hij zich af wat er in de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd is.
Waar is Mainstreet USA gebleven? Met welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen hun idealen na? Wat is er van terecht gekomen? Wat rest er nog van die 'stad op de heuvel', het Beloofde Land waarnaar ooit de hele wereld opkeek?
Wat er in Amerika gebeurd is, en nog gebeurt, kun je goed aflezen aan dit plaatje, dat David Ruccio uit een rapport van het Pew Research Center geplukt heeft (zie ook de link onderaan dit bericht):

Sinds 1980 zijn de armste Amerikanen er niet op vooruitgegaan, zelfs iets op achteruit. De middeninkomens zijn alleen maar gedaald. En de hoogste inkomens zijn......: alleen maar gestegen! Treurig wat er met een land kan gebeuren. En begrijpelijk dat Joseph Stiglitz het hoogstnoodzakelijk vond om in zijn boek The Price of Inequality te wijzen op de hoge kosten van inkomensongelijkheid. Zie dit bericht voor een gedeelte van dat boek.

En zie ook mijn eerdere berichten over inkomensongelijkheid door op het betreffende label te klikken (in de rechterkolom).

Percentage distribution of U.S. aggregate household income, by income tier, 1970-2010 (Graph) « Real-World Economics Review Blog:

'via Blog this'

Geen opmerkingen: