maandag 20 augustus 2012

Ben Verwaayen beveelt Victor Halberstadt aan bij de Partij van de Arbeid

In het (korte) gedeelte van de aflevering van Zomergasten van gisteravond dat ik gezien heb, raadde Ben Verwaayen, de bestuurder van het telecombedrijf Alcatel-Lucent, de Partij van de Arbeid aan om meer gebruik te maken van de deskundigheid van de econoom en Leidse emeritus-hoogleraar Victor Halberstadt.

Halberstadt was in het verleden actief in de PvdA en in 1981 was hij informateur bij een kabinetsformatie, samen met de helaas te vroeg overleden Cees de Galan. In die tijd was hij nog regelmatig in het Nederlandse nieuws. Hij is al vanaf 1991 adviseur van de zakenbank Goldman Sachs.

Dat Verwaayen dit advies gaf, vond ik opvallend. Volgens dit bericht is Halberstadt, net als trouwens VVD-lid Verwaayen zelf, een van de adviseurs van Mark Rutte. En is hij goed bevriend met Mario Monti, de premier van Italië.

En hij is een van de ondertekenaars van het Manifesto For Economic Sense van Paul Krugman en Richard Layard (zie ook dit bericht). Dat wijst er op dat hij, net als Mario Monti,  een tegenstander is van de falende en slecht doordachte bezuinigingsstrategie waarmee de Duitse regering de eurocrisis wil oplossen, daarin zo enthousiast gesteund door het kabinet-Rutte.

Dat maakt wel wel nieuwsgierig naar de aard van de relatie die de PvdA-top nu met Halberstadt onderhoudt. Het zal toch niet zo zijn dat Halberstadt wel door Rutte is gevraagd om te adviseren, zonder dat dat veel uithaalt, en niet door de PvdA?

Trouwens, zie over Mario Monti nog eens dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten