woensdag 15 augustus 2012

Economische onnozelheid over de eurocrisis in de Nederlandse politiek – Bas Jacobs

In vervolg op het vorige bericht: Ik kan minder goed overzien hoe het in andere landen ligt, maar in Nederland lijkt de omgang van politici met de eurocrisis, een paar weken voor de verkiezingen, op het proberen om de olifant in de kamer niet te zien. Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat gisteren in Utrecht ging het volgens Martin Sommer in de Volkskrant over van alles (vleestaks, maximumsnelheid, aantal leden van de Tweede kamer), maar niet over de crisis in Europa.

Wat staat er eigenlijk in de verkiezingsprogramma's over de eurocrisis? Bas Jacobs heeft de moeite genomen om die van de VVD en het CDA te lezen. Zie de link onderaan dit bericht. Over de VVD:
De opvattingen van de VVD zijn fundamenteel onverenigbaar met het voortbestaan van de eurozone. Daarvoor zijn minimaal een bankenunie, een lener in laatste instantie voor overheden en fondsen voor de herstructurering van geheel of gedeeltelijk failliete overheden en banken nodig.
De opstelling van de VVD is cynisch en getuigt van minachting voor de democratie. De eurocrisis is niet afgelopen na 12 september. Maar de kiezer weet met een stem op de VVD niet waarop hij stemt. Of hij moet doelbewust willen stemmen op een partij die door economische onnozelheid slechts aanstuurt op het einde van de euro.
En over het CDA:
Er staan, jawel, maar liefst twee alinea's in het CDA verkiezingsprogramma over de eurocrisis, zelfs een minder dan de VVD. En zo mogelijk nog inhoudslozer. (...) voornamelijk holle frasen...
(...) Dus is mijn conclusie dat ook het CDA verkiezingsprogramma niet te verenigen is met het voortbestaan van de euro.
Doordat het niets zegt, voorkomt het CDA een economische flater zoals bij de VVD, maar ik weet niet wat erger is: niet zeggen wat je vindt uit angst voor de kiezer, of wel zeggen wat je vindt, ook al is dat onnozel.
Ik vermoed sterk dat het er met de andere partijen niet beter voor staat. Maar ik hoop dat Bas Jacobs de tijd vindt om ook die te lezen.

Politieke Economie – Bas Jacobs:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten