vrijdag 24 augustus 2012

Een passage uit 2006 die in november 2011 heel actueel was. En nog steeds is

Op 2 november van het vorig jaar plaatste ik het bericht "De eurocrisis: een actuele passage uit 2006". Ik heb het hierbeneden in zijn geheel gekopieerd. Het linkt naar een IMF-paper uit 2006 (!), waarin er al op werd gewezen dat een lender of last resort functie van de Europese Centrale Bank onvermijdelijk is. Tenzij je door wilt gaan met optie 1, die er uit bestaat dat je grote coördinatieproblemen laat bestaan.

Sinds dat IMF-paper is er 6 jaar verstreken. En sinds mijn bericht, waarin ik dat paper toen heel actueel vond. al weer bijna een jaar.

Nu zijn er, misschien, hopelijk, eindelijk, tekenen die er op wijzen dat de Europese leiders kiezen voor iets dat lijkt op optie 2....

Iemand moet ooit eens uitzoeken wat er in al die tijd binnenskamers is gebeurd. En daar een mooi boek over schrijven. Waar het nageslacht veel uit zal kunnen leren.

De eurocrisis: een actuele passage uit 2006

Via dit paper van Boot en Marinc uit 2008 kwam ik terecht op dit IMF-paper uit 2006 van Schinasi en Teixeira.  Daarin wordt vooruit gekeken naar een mogelijke toekomstige situatie van een bankencrisis waarin emergency liquidity assistance nodig is. Als ik het goed begrijp is dat een situatie die lijkt op de huidige. De auteurs komen tot de conclusie dat de omstandigheid dat de lender of last resort functie bij de nationale banken berust, en dus niet bij de Europese Centrale Bank, grote coördinatieproblemen met zich zou meebrengen. En ze eindigen met twee opties: (1) doorgaan met die grote coördinatieproblemen, of (2) centralisering, dus de lender of last resort functie bij de ECB onderbrengen. Citaat:
This option might emerge if coordination issues are not adequately resolved. As noted before, given the decentralized banking supervision and financial market surveillance, it may prove difficult to work out responsibilities on an ad-hoc basis in the midst of a crisis.
 Dat was in 2006. Ik vind dat wel een heel actuele passage.
Update. Zie nu ook het bericht "De eurocrisis was voorspeld".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten