donderdag 23 augustus 2012

IMF-economen: bezuinigingsstrategie werkt averechts. En wat doet de Nederlandse politiek?

Olaf Storbeck wijst er op dat nu de Griekse premier Antonis Samaras naar Berlijn komt om meer tijd te vragen om de problemen in zijn land op te lossen, er een studie verschijnt van economen van het IMF (Internationale Monetaire Fonds) waaruit blijkt dat precies dat nodig is: meer tijd. Zie de link onderaan dit bericht. Uit hun onderzoek naar de effecten van bezuinigen (of te snel stoppen met stimuleren) in de Verenigde Staten, Europa en Japan blijkt dat deze strategie in een recessie averechts werkt. De productie gaat naar beneden en daardoor dalen de belastinginkomsten. En stijgen de sociale uitgaven. Het is veel beter om het terugdringen van het overheidstekort over een langere tijd uit te smeren. Dan houd je de economische groei in stand en dat is de sleutel tot het terugdringen van de tekorten. De resultaten ondersteunen de uitkomsten van een studie van IMF-economen van vorig jaar.

Nu zijn dit alleen nog maar "working papers" van het IMF en ze representeren dus niet noodzakelijk het officiële standpunt. Maar ze ondergaan binnen het IMF wel een stringente kwaliteitscontrole. Het zou dus kunnen dat het IMF bezig is zijn koers te wijzigen. Zie ook dit bericht over het World Economic Report van april 2012 van het IMF. Tot nu toe deed het IMF volop mee in het aanprijzen van de bezuinigingsstrategie. En als lid van de Troika, samen met de Europese Unie en De Europese Centrale Bank, leggen ze tot nu toe die strategie op aan Griekenland.

Het is dus interessant dat Samaras in Berlijn op deze IMF-studies kan wijzen om zijn verzoek naar meer tijd te ondersteunen. Olaf Storbeck besluit daarom met een oproep aan Angela Merkel om goed te luisteren:
Angela, please listen.
Dat bezuinigen in een recessie averechts werkt, is natuurlijk al veel langer bekend. Het inzicht gaat terug naar Keynes en was al heel lang opgenomen in de economische handboeken ten tijde van het ontstaan van de bezuinigingszeepbel.

Je gaat je nu wel echt afvragen hoe de gedachten hierover zich ontwikkelen in het Nederlandse politieke midden, of wat nu nog dat politieke midden is. Je hoort nog steeds van alle kanten dat bezuinigen nu eenmaal  onvermijdelijk is. En als Roemer van de SP zegt dat hij zich eventueel niet aan het Groei- en Stabiliteitspact zou willen houden, dat geheel op de bezuinigingsstrategie is gebaseerd, dan valt iedereen over hem heen. Zie hierover ook Ewald Engelen.

Excessive austerity doesn’t pay, IMF economists show | Economics Intelligence:

'via Blog this'

3 opmerkingen:

Bob Horjus zei

Vandaag heb ik een vraag hierover gesteld op www.vraaghetdenhaag.nl. Als er dan een kleine (beperkt aantal tekens) weg is om dit geluid door te laten klinken, moeten we dat maar doen. Met dank aan Henk die in dit blog de info leverde.
Wat was de vraag?

Best Den Haag,
Het is voor beroemde economen (o.a. Krugman en Layard. Zie oa http://www.manifestoforeconomicsense.org/) duidelijk dat simpel flink bezuinigen ons in de problemen helpt/de economie niet bevorderd. Ik begrijp dat geen serieuze econoom dit betwist. U bent als politici vast bekend hiermee en zal het er misschien wel mee eens zal zijn, omdat ‘fact-free-politics’ in een slechte reuk staat. Vrg 1 is welk standpunt ‘Den Haag’ heeft ten aanzien van deze economische visie. Stel dat ‘Den Haag’ het eens is met het bovenstaande, dan begrijp ik dat we, met de recente bezuinigings-stoerheid, niet eenzijdig een U-bocht kunnen voorstellen. Maar NL zou zich toch in de EU kunnen lobbyen voor een gezamenlijke andere koers? Vrg 2: Gebeurt dat?

Bob Horjus zei

Ik begrijp ineens dat je op die site kunt stemmen en dan wordt het waarschijnlijker dat die vraag gesteld wordt bij een volgend debat. Dus wie het met de vraag eens is mag support geven op www.vraaghetdenhaag.nl; even mijn vraag zoeken en dan kun je naast de vraag een stemknop bedienen.
Succes

Merel zei

Mooi stuk. Het is vreemd dat de politici dit niet door lijken te hebben. En de media...
Zie ook dit artikel, gister verschenen op volkskrant website:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3307513/2012/08/28/Politici-bestrijden-de-vorige-crisis.dhtml zegt eigenlijk voor een groot deel hetzelfde als het artikel hierboven.
Het opinie artikel in de Volkskrant is geschreven door de lijsttrekker van LibDem, een nieuwe partij. Er zijn dus nog wel verstandige politici. Alleen heeft deze lijsttrekker, Sammy van Tuyll, nog wat stemmen nodig om de kamer in te mogen! Zie libdem.nl