zondag 18 januari 2015

Zondagochtendmuziek - J. S. Bach - "Ich will den Kreuzstab gerne tragen", BWV 56 (Ton Koopman)

Vrijdagavond voerde de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Fabio Bonizzoni in de Grote Zaal van Tivoli/Vredenburg drie Bach-cantates uit. Waaronder Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56.

Die werd voor het eerst uitgevoerd op 27 oktober 1726. In de Thomaskirche in Leipzig. Dus ik sloot de ogen en stelde me voor daar even terug te zijn.

Het kan zijn dat Bach bij die eerste uitvoering zelf de prachtige, en moeilijke, baspartij zong. Agnes van der Horst haalt in het programmaboekje dit citaat aan van de Duitse bas-bariton en Bachspecialist Klaus Mertens:
Bach was een goede bariton. Verschillende onderzoekers beweren dat Bach veel bas- en baritonpartijen voor zichzelf schreef, en ze ook zelf zong. Dat maakt het nog beter te begrijpen, waarom ze zo moeilijk zijn: maar vooral ook: waarom ze zo mooi zijn. Het is geweldige muziek met prachtige instrumentcombinaties.
Neem die combinatie van bas en hobo. Vrijdag bestaande uit Matthias Winckler (bas) en Martin Stadler (hobo). Prachtig!

Maar hier is Klaus Mertens zelf. En Marcel Ponseele bespeelt de hobo. Met Ton Koopman en het Amsterdams Barokorkest en Koor. (Fabio Bonizzoni is een leerling van Ton Koopmans. Die leermeester-leerling verhouding kan ver gaan, want op sommige gebaren afgaand, dacht je soms even Ton Koopmans daar zelf te zien staan.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten