maandag 7 maart 2022

Over een beslissend moment in de geschiedenis - Historian Heather Cox Richardson interviews President Joe Biden...

Heather Cox Richardson is hoogleraar Amerikaanse geschiedenis aan Boston College. Ze schrijft een dagelijkse nieuwsbrief, Letters from an American, die je kunt terugvinden in Mijn lijst met blogs in de rechterkolom van dit blog. Ik moest het even opzoeken, maar ik zie dat ik al vier keer heb opgeroepen om die nieuwsbrief te volgen: Is dit het einde van het neoliberale tijdperk?, De democratie is niet vanzelfsprekend en moet worden verdedigd, Narcistisch leiderschap en de democratie en Als je de ongelijkheid laat toenemen, dan creëer je rijken die de democratische overheid niet anders kunnen zien dan als een schurk die hun geld wil

Op 24 februari, net nadat het Russische leger Oekraïne binnenviel, interviewde ze de Amerikaanse president Joe Biden. Zie de video hieronder en neem vooral een half uurtje om dat interview te bekijken.

In haar nieuwsbrief schreef ze een korte inleiding op de inhoud van het interview. Daarin wijst ze erop dat de geschiedenis van de Verenigde Staten steeds een strijd is geweest tussen het streven naar gelijkheid, zoals verwoord in de Declaration of Independence, en de verdediging van het privébezit, zoals verwoord in de Grondwet:

Our peculiar history of racism has meant that every time it seems we are approaching equality before the law, those determined to prevent that equality have turned people against it by insisting that government protection of equality will cost tax dollars, thus amounting to a redistribution of wealth from those with property to those without. That is, if Black and Brown Americans, and poor people, are permitted to vote, they will demand roads and schools and hospitals, and those can be paid for only by taxes on people with money. In this argument, an equal say in our government for all people amounts to socialism.

With this argument, those defending their property turn ordinary Americans against each other and take control of our political system. Once in power, they rig the system for their own benefit. Money flows upward until there is a dramatic split between ordinary people and those very few wealthy Americans who, by then, control the economy, the government, and society.

This point in the cycle came about in the 1850s, the 1890s, the 1920s, and now, again, in our present.

Het is de grote lijn van de geschiedenis van de democratie als institutionalisering van de morele gemeenschapsintuïties van het iedereen-telt-mee en wij-met-zijn-allen, die zich moet verdedigen tegen de pogingen van de rijken en de machtigen om hun rijkdommen en hun macht voor zichzelf te behouden. De strijd dus tussen de twee maatschappijvormen waartoe de mensheid in staat is, de democratie en de statushiërarchie. Soms zijn we op weg naar het gemeenschapsevenwicht, maar soms ook bewegen we in de richting van het statuscompetitie-evenwicht. Zie Een sociologie die ertoe doet: een realistisch normatief kader voor sociale hervormingen

Dat die strijd de mensheidsgeschiedenis na de Landbouwrevolutie is gaan beheersen, is tragisch te noemen. Want alles wijst erop dat van die twee maatschappijvormen de democratie moreel en naar menselijk welzijn valt te prefereren boven de statushiërarchie, waarin de rijken en de machtigen de lakens uitdelen.

In de Amerikaanse geschiedenis zijn er drie momenten geweest dat de democratie werd bedreigd en waarin de Amerikanen leiders kozen die de democratie beslissend verdedigden: Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt en Franklin Delano Roosevelt. Veel wijst erop dat dit rijtje nu met president Biden wordt aangevuld. Lees ook nog eens Wat is hier aan de hand? Is dit echt het begin van een historische omslag van statuscompetitief overheidsbeleid naar gemeenschapsbeleid?
 
And now President Biden stands at another pivotal moment in our history. What he does in this moment will reflect what the American people demand from his leadership.

So do your voices matter? He wouldn’t have taken the time in the midst of such an important day in America to talk to you if they didn’t.

Here is what he has to say:


Geen opmerkingen: