donderdag 27 oktober 2011

EU-regeringsleiders, beleggers en informatietekorten

De verhoging van het noodfonds, volgens Rutte "een hele grote stap", is volgens Paul de Grauwe geen goede vervanging voor het inzetten van de Europese Centrale Bank. Alleen de ECB kan ongelimiteerd middelen inzetten. En dat is nodig om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. Als dat er een keer is, is er niet zo veel geld meer nodig.

De redenering van Paul de Grauwe wordt helder uitgelegd in dit paper, grotendeels te begrijpen, ook door een niet-deskundige zoals ik ben.

Wat mij steeds meer verbaast is dat we met zijn allen enerzijds via onze regeringsleiders proberen het vertrouwen van beleggers te winnen en dat anderzijds die beleggers voor ons en onze pensioenen aan het werk zijn. Ze zijn dus namens ons aan het proberen om hun middelen daar uit te zetten waar de verwachte opbrengsten, dus de verwachte economische groei, het hoogste is. Dat spreekt voor zich, lijkt me. Onze regeringsleiders zouden zich dus op het verhogen van de economische groei moeten richten. Misschien vinden ze zelf wel dat ze dat ook doen, maar daar kun je grote vraagtekens bij zetten, zeker voor de groei op korte termijn. Hoe dan ook, er is hier blijkbaar een informatietekort over de voorwaarden voor korte en lange-termijn economische groei. Of beter gezegd, de informatie bestaat misschien wel, maar is niet altijd op de goede plek aanwezig. In ieder geval zou iemand dat paper van Paul de Grauwe aan die regeringsleiders moeten uitleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten